Wat zijn opstartkosten?

 

Behalve de makelaarsprovisie (courtage), rekent een makelaar normaliter ook vaste kosten bij aanvang van het verkooptraject (opstartkosten). Deze bijkomende kosten worden gemaakt om bijvoorbeeld uw woning onder de aandacht te brengen. De opstartkosten zijn meestal op zijn hoogst 500 euro.

Vaste kosten voor adverteren

Standaard rekent een makelaar rekent een makelaar behalve courtage kosten die altijd moet worden betaald, of de woning nou wordt verkocht of niet. Het bedrag hiervoor is (aanzienlijk) minder dan courtage, maar er moet wel op worden gelet om te weten hoeveel u in totaal kwijt bent aan makelaarskosten. Dat is handig om goed makelaars met elkaar te kunnen vergelijken. Want net als met courtage kunnen de tarieven voor opstartkosten variëren.

De opstartkosten zijn normaliter voor adverteren. Denk aan plaatsing op internet (Funda), een advertentie in de krant, het maken van professionele foto’s, het bord in de tuin of op het raam. Ook het inmeten van een woning kost geld, om exact te weten om hoeveel ruimte het gaat.

Wat doet een makelaar voor je?

Besparen op opstartkosten

De vaste kosten zijn geen onwrikbaar gegeven, iets wat elke makelaar altijd rekent. Zo hebben sommige makelaars voor een vast bedrag een totaalpakket, waaronder de genoemde opstartkosten vallen. Die zijn dan bij dit vaste bedrag inbegrepen.

Maar een verkoper kan ook afspreken bijvoorbeeld zelf de foto’s te maken om minder te hoeven betalen. Een goede amateurfotograaf die weet hoe een woning er goed uitziet kan op de manier wat besparen op de vaste kosten. Dan gaat het dus niet alleen het huis van binnen en buiten mooi te fotograferen, maar ook ervoor te zorgen dat alles er opgeruimd en aantrekkelijk uitziet voor een koper. De zogeheten verkoopstyling doet u dan ook zelf, daar heeft u geen advies voor nodig.

U kunt er om vragen op de vaste kosten te besparen door activiteiten zelf te verrichten, een makelaar kan er ook op inspelen door diverse pakketten aan te bieden. Het gaat dan vaak om pakketten die goedkoper uitpakken omdat er wordt bezuinigd op wat doorgaans als vaste kosten worden beschouwd.

Funda en btw

Het is mogelijk om ook het adverteren als verkoper op zich te nemen. Daarbij moet wel worden bedacht dat om een woning op Funda te krijgen een particulier de hulp nodig heeft van een makelaar die is aangesloten bij brancheorganisaties NVM, VastgoedPro of VBO. Op internet zijn makelaars met verschillende dienstenpakketten die dan ook altijd deze kosten in rekening brengen.

Evenals de courtage worden de vaste kosten van een makelaar meestal zonder btw (21%) vermeld. Bij het vergelijken van makelaars moet een verkoper dus even letten of deze kosten in- of exclusief btw zijn.

In principe werkt een makelaar op basis van ‘no cure no pay’. Het betekent dat een verkoper de makelaar pas courtage betaald als er een succesvolle verkoop is bedongen. Hoewel daarvan kan worden afgeweken, mits dat in afspraken zo is geregeld. Dit principe geldt niet voor de vaste kosten. Het zijn kosten die altijd moeten worden betaald, of de makelaar er nou wel of niet in slaagt een koper te vinden.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl