Wat rekent een makelaar aan courtage?

 

Hoeveel courtage een makelaar vraagt hangt van diverse factoren af. Het gemiddelde ligt op 1,5%, maar er zijn veel verschillen te ontdekken.

Wat is de courtage van een makelaar?

Het makelaarsloon of de courtage varieert. Hoeveel courtage een makelaar vraagt is onder meer afhankelijk van regio, prijsklasse van uw woning of de diensten die hij daarvoor levert. Gebruikelijk rekent een makelaar de courtage in een percentage. Meestal ligt die tussen 1 en 1,5%.

In de Randstad is er meer concurrentie tussen makelaars en zullen die geneigd zijn scherpere tarieven te hanteren dan elders. De courtage hangt mede af van de prijsklasse: hoe duurder een huis hoe lager de courtage omdat een makelaar dan meer kan verdienen. En wat doet een makelaar voor de courtage? Een makelaar kan behulpzaam zijn bij het bepalen van de vraagprijs, bezichtigingen, onderhandelingen, opstellen van de verkoopovereenkomst, het bepalen van de datum van overdracht, het regelen van de afhandeling bij de notaris, adverteren en juridische ondersteuning

Bonus bij makelaarscourtage

Maar er zijn ook makelaars die op een andere manier hun courtage berekenen. Wat is de courtage van een makelaar die bijvoorbeeld niet een bepaald percentage rekent? Er zijn makelaars die een combinatie van diverse percentages hebben: een laag tot een bepaald bedrag van de vraagprijs en daarbovenop een hoger percentage voor de rest. Met als gedachte dat de makelaar vooral voor dat hoge percentage zijn best zal doen.

De verkoper kan ook op een ander manier overeenkomen om en makelaar te prikkelen. Denk aan een bonus die de makelaar kan opstrijken als hij boven de gewenste vraagprijs uitkomt. Dat kan zijn voor elke 1.000 euro meer opbrengst 100 euro erbij en omgekeerd ontvangt ee makelaar extra minder als de vraagprijs niet wordt gehaald.

Ik wil mijn huis verkopen: wat nu?

Hoeveel courtage vraagt een andere makelaar?

Hoeveel courtage vraagt een makelaar die niet rekent in percentages? Er zijn makelaars die een vast bedrag vragen of die bereid zijn dat af te spreken als de verkoper daar om vraagt. Het biedt beide partijen zekerheid. Met name op internet actieve makelaars proberen zo verkopers aan zich te binden. Dat doen ze met name door met lage tarieven, waarbij de klant wel moet op letten welke diensten hij daarvoor krijgt.

Er zijn makelaars die pakketten aanbieden: van een goedkoop, uitgekleed pakket waarbij een verkoper veel zelf moet doen, tot duurdere pakketten waarbij de makelaar meer doet. Een verkoper kan dan al voor circa 1.000 euro klaar zijn voor het inschakelen van een makelaar.

Sinds de tarieven voor een makelaar zijn losgelaten en het vak geen beschermd beroep meer is, zijn de prijzen en diensten flexibeler dan voorheen. Zo schreef de NVM vaste tarieven voor haar aan haar leden. Voor elke dienst was helder hoeveel die kostte.

Onderhandelen over wat de courtage is

Wat de courtage is, hangt niet alleen af van wat de makelaar vraagt. De verkoper wordt aangeraden te onderhandelen om zoveel mogelijk te krijgen voor een scherpe prijs. Daarbij is het vergelijken tussen makelaars belangrijk, ook om te beïnvloeden hoeveel een makelaar aan courtage vraagt.

Een uurtarief of en abonnement horen ook tot de mogelijkheden als het gat om betalen van courtage. Het is een extra reden om als verkoper makelaars met elkaar te vergelijken en ze te vragen wat mogelijk is.

Hoeveel courtage een makelaar vraagt is meestal aangegeven exclusief btw (21%). Dat moet duidelijk zijn in een offerte. Net zoals de verkoper moet weten welke kosten onder courtage vallen. Meestal worden bijkomende kosten voor adverteren of het inmeten van een woning apart verrekend.

En wat is de courtage van een makelaar in bepaalde situaties? Stel dat de verkoop niet gaat zoals gepland en u de opdracht intrekt of buiten de makelaar om een koper heeft gevonden? In die gevallen kan ook courtage moeten worden betaald. Het ligt eraan wat is afgesproken met de makelaar. Ook daarom moet u goed informeren en vergelijken welke voorwaarden makelaars hebben als u ze de opdracht gunt.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl