Wat kost een makelaar per maand?

Wat een kost een verkoopmakelaar per maand?

Niet elke woning wordt even snel verkocht, sommige huizen zijn binnen een week weg en andere staan soms maanden in de verkoop. De verkoopsnelheid hangt van een aantal factoren af, zoals:

  • De markt, als er meer kopers dan huizen zijn worden de woningen sneller verkocht
  • De prijsstelling, als een woning een hogere vraagprijs heeft dan vergelijkbare woningen zal dat de verkoopsnelheid niet bevorderen
  • De prijs, voor woningen in een populaire prijsklasse is de doelgroep groter
  • De staat van onderhoud van het huis, sommige mensen zien niet op tegen een opknap klus, anderen willen een huis dat “af” is

Het lijkt logisch dat een makelaar voor een huis dat langer in de verkoop staat een hoger bedrag in rekening zal brengen. Dat is niet zo. De makelaar brengt een vast bedrag in rekening (courtage) van de verkoopprijs van de woning. Daarnaast hanteren de meeste makelaars een bedrag aan opstartkosten. Er moeten foto’s van de woning gemaakt worden, de woning moet op verschillende sites, zoals Funda, geplaatst worden. Vaak wordt er een verkoopbrochure gemaakt worden en er wordt een “Te Koop” bord geplaatst.

De courtage is een percentage van de opbrengst van de woning dat per makelaar behoorlijk kan verschillen. Ook het bedrag aan opstartkosten verschilt per makelaar.

Er zijn ook makelaars die in plaats van een percentage een vast bedrag in rekening brengen.

Wanneer moet je de courtage betalen?

Of de courtage nu een vast bedrag is of een percentage van de opbrengst, de factuur van de makelaar wordt bij de notaris verrekend. Dus als de woning aan de nieuwe eigenaar wordt overgedragen en het werk van de makelaar gedaan is.

De opstartkosten betaal je als de kosten gemaakt worden, dus bij het geven van de opdracht.

Wat kost een aankoopmakelaar per maand?

Ook een aankoopmakelaar spreekt meestal een vast bedrag aan courtage met je af. Als de makelaar actief voor je op zoek gaat naar een woning die voldoet aan je wensen betaal je uiteraard meer dan wanneer je dat zelf doet.

Je kunt ook met de makelaar afspreken dat je zelf op zoek gaat naar een huis en hem pas inschakelt als je je droomhuis gevonden denkt te hebben. Dan gaat de makelaar kijken en gaat hij de onderhandelingen voor je voeren. In dat geval hanteren makelaars vaak een vaste prijs bijvoorbeeld € 1.250,-, voor die prijs gaan ze een vastgesteld aantal woningen bekijken. Bijvoorbeeld 3 woningen, komt het bij geen van die woningen tot een koop rekent hij een meerprijs voor elke extra woning.

Ook bij dit traject is het belangrijk te bedenken wat je wilt van een makelaar, wat je ervoor wilt betalen en wat je zelf kunt doen.

Wij zoeken 4 makelaars die aan je wensen voldoen, je krijgt van ons de aanbiedingen en dan kun je beslissen of je met één of meerderen een gesprek wilt.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl