Wat kost een makelaar in Nederland?

 

In Nederland kun je ervoor kiezen bij de aan-/en verkoop van een woning een makelaar in te schakelen. Een makelaar onroerende goederen is een tussenpersoon, hij handelt in opdracht van de verkoper of de koper van een woning.

Wat kost een makelaar in Nederland?

Het loon van een makelaar heet courtage, hoe hoog dat bedrag is kan per makelaar en per dienstenpakket verschillen.

Full service of deeldiensten

Als je ervoor kiest alle aan de verkoop verbonden werkzaamheden te laten doen betaal je 1-1,5 % van de opbrengst van de woning. Je kunt ook besluiten een aantal werkzaamheden zelf te doen, bijvoorbeeld het rondleiden van belangstellenden door je woning. Uiteraard wordt de courtage dan lager.

Wat kost een makelaar in het buitenland? Een paar voorbeelden:

Wat kost een makelaar in Australië? What does a real estate agent in Australia?

Australië staat bekend om zijn prachtige natuur en mooie steden waardoor het populair is bij huizenkopers in binnen-en buitenland. Opmerkelijk is dat de Australische Vastgoedmarkt één van de weinige ter wereld is die de Wereldwijde Financiële crisis heeft doorstaan zonder noemenswaardige waardedaling. Sinds het einde van de 19e eeuw is de waarde van onroerend goed gestaag gegroeid. De laatste jaren is in Australië sprake van een oververhitte markt. De huizen worden vaak ver boven de marktprijs verkocht, voornamelijk aan Chinese investeerders. Hierdoor is het vooral voor de starters op de woningmarkt bijna onmogelijk aan een huis te komen.

In Australië worden de meeste huizen via een openbare veiling verkocht. Belangstellenden moeten tegen elkaar opbieden. De makelaars werken met vaste prijspakketten. De opbrengst via een veiling kan wel 25-30% boven de waarde liggen. Sinds kort kan een makelaar beboet worden als het verschil tussen de waarde en de opbrengst meer dan 10% bedraagt.

Wij kennen in Nederland een onderzoeksplicht. Als koper van een woning moet je onderzoeken of het huis in goede staat verkeert. De verkoper heeft een meldingsplicht, hij moet eventuele gebreken die bij hem bekend zijn melden. In Australië is de onderzoeksplicht van de koper veel groter. Dat wil zeggen dat je als koper zelf moet onderzoeken of het huis in goede staat is. Je moet onderzoeken of er geen gebreken zijn en bijvoorbeeld ook of er geen ongedierte is. Vooral termieten leveren de nodige problemen op. Probleem is dat deze onderzoeken geld kosten en dat de kans dat je bod via de veiling geaccepteerd wordt vrij klein is.

Er komen steeds meer makelaars met een vaste prijs voor een bepaald dienstenpakket. Voor een bedrag van $ 5.000,- tot $ 7.500,- worden de volgende diensten geleverd:

  • Reclamepakket
  • Websitevermelding
  • Bezichtigingen
  • Veiling

Wat kost een makelaar in Portugal? Qual é o custo de um agente imobiliário em Portugal?

Hier in Nederland kies je een aan-of verkoopmakelaar uit die jouw belangen behartigt. In Portugal worden de meeste woningen door meerdere makelaars aangeboden. Voordeel voor de klant is dat er meerdere makelaars voor je aan het werk gaan. Nadeel voor de makelaar is dat alleen de makelaar die uiteindelijk verkoopt betaald krijgt. In Portugal worden veel huizen verkocht aan buitenlanders, er zijn makelaars die zich richten op een bepaalde nationaliteit. Bijvoorbeeld de Russische of de Engelse markt. Je kunt dan als kantoor zorgen dat je iemand in dienst hebt die de taal van de kandidaatkopers spreekt.

Een makelaar in Nederland heeft een onderzoeksplicht bij het in verkoop nemen van de woning. Hij moet bijvoorbeeld onderzoeken hoeveel eigenaren er zijn, er kan nog ergens een ex zijn die nog in de eigendomsakte staat of zijn er er erfgenamen die rechten hebben. In Portugal is de onderzoeksplicht uitgebreider. Er moet onderzocht worden of er, behalve de hypotheek, geen schulden op de eigenaar rusten. Bijvoorbeeld belastingschulden. Hier worden deze zaken onderzocht door de notaris. In Portugal doet de makelaar deze onderzoeken. Je kunt het ook door een advocaat laten doen, maar dat is aanzienlijk duurder. Belangrijk is dat het gebeurt omdat de schulden op een nieuwe eigenaar van het huis verhaald kunnen worden.

Betaling van de koopprijs

Zodra koper en verkoper overeenstemming hebben moet de koper een bedrag betalen om het pand te reserveren. Dit is een bedrag van ca € 3000,-. Dat is bedoeld om de makelaar het uitgebreide onderzoek te laten doen. Dan maakt de makelaar een voorlopige koopovereenkomst, net als bij ons. Het verschil met Nederland is dat de koper bij het tekenen van deze overeenkomst 10% van de koopsom aan de makelaar moet betalen. De makelaar zorgt dat dit bedrag bij de notaris terecht komt.
Sommige makelaars halen hier eerst hun loon, de courtage vanaf.

De courtage in Portugal ligt tussen 3 en 5 % van de verkoopsom excl. BTW.

Het restant van de koopsom wordt bij de notaris betaald middels een bevestigde bankcheque. Bij de de overdracht bij de notaris krijgt de verkoper deze bankcheque. Met de cheque ga je naar de bank en wordt de verkoopsom op je rekening gestort.

De mogelijkheid van het afnemen van deeldiensten kent men in Portugal niet. Buitenlanders die een huis kopen in Portugal als tweede woning en de taal niet machtig zijn kunnen wel een dienstenpakket achteraf afnemen. Er wordt dan bijvoorbeeld voor de post gezorgd en het huis wordt schoongemaakt voordat je met je inboedel arriveert.

Wat kost een makelaar in Duitsland? Was macht einen immobilienmakler in Deutschland?

Makelaarscontract

Als je reageert op een woning die via een advertentie of op internet wordt aangeboden ga je een makelaars contract aan. Als de makelaar je informatie verstrekt over het pand ben je provisie verschuldigd. Dit betekent dat je zorgvuldig om moet gaan met de informatie die je aanvraagt.

Hoe hoog is de courtage?

De courtage in Duitsland is een stuk hoger en wordt voornamelijk door de koper betaald, alleen in uitzonderlijke gevallen kan de makelaar kosten bij de verkoper in rekening brengen. Verkopers schakelen soms meer dan één makelaar in. Alleen de makelaar die het huis verkoopt krijgt betaald. Makelaars hebben werk aan panden waar ze uiteindelijk niets aan verdienen. De courtage bedraagt 3 tot 5 % van de koopsom. Bij een aangeboden woning moet nadrukkelijk vermeld worden of er provisie door de koper verschuldigd is.

Als je een geschikt huis hebt gevonden wordt de koopovereenkomst getekend. Na 14 dagen wordt de akte bij de notaris getekend. Gedurende die 14 dagen heeft de koper bedenktijd.

Bij de koop van een bestaande woning in Nederland moet je op een percentage van 6% aan bijkomende kosten rekenen, in Duitsland is dat 10-15%. De overdrachtsbelasting (Grundwerbsteuern) is in Duitsland 3,5 tot 5%, afhankelijk van de deelstaat.

Over de overdrachtskosten kan soms wel onderhandeld worden. De overdrachtsbelasting kan bijvoorbeeld omlaag gebracht worden als de keuken niet mee gekocht wordt. Een huis zonder keuken is natuurlijk minder waard. In veel landen is het gebruikelijk je keuken bij verkoop mee te nemen.

De verschillen

Zomaar een vergelijk met Nederland met een paar andere landen. Een land aan de andere kant van de wereld, een land waar mensen graag een tweede huis kopen en ons buurland. Er zijn behoorlijk veel verschillen.

Maar ook de verschillen tussen de makelaars onderling hier in ons eigen Nederland zijn aanzienlijk, wij helpen je de makelaar te vinden die het best bij je past. Door het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen wordt je zoektocht naar de voor jou meest geschikte makelaar aanzienlijk vergemakkelijkt.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl