Wat kost een makelaar gemiddeld?

Wat doet een makelaar en wat kost het?

Een kleine twintig jaar geleden was makelaar een beschermd beroep, alleen een beëdigd makelaar mocht “makelen” en aan al zijn verrichtingen hingen voorgeschreven prijskaartjes. Tegenwoordig is er meer concurrentie op de vastgoedmarkt en is er veel meer concurrentie. Door de vele huizensites is de huizenmarkt transparanter geworden. Tegelijk is het moeilijker geworden een vergelijk te maken op basis van prijs/kwaliteit verhouding tussen de makelaars die hun die hun diensten aanbieden.

Wat is courtage?

Het bedrag dat een makelaar je in rekening brengt voor het aan-of verkopen van een woning heet courtage. Een goede makelaar kan je veel geld besparen. Een huis kopen of verkopen is, behalve een zakelijke transactie, emotie. De makelaar als professional heeft die emotie niet en kan je behoeden voor impulsieve acties. Een makelaar kost geld, gemiddeld is de courtage tussen 1 en 1,5 % van de verkoopprijs, er zijn ook makelaars die een vaste prijs hanteren, onafhankelijk van verkoopprijs. Een goede makelaar is zijn geld meer dan waard. Maar hoe weet je of een makelaar goed is en of hij voor jou de gewenste meerwaarde biedt?

De juiste makelaar vinden is geen eenvoudige opgave. Niet iedereen verlangt hetzelfde van een makelaar. Het is dus zonder meer een goede eerste stap om vast te stellen welke makelaar in jouw situatie de beste keuze is, door het beantwoorden van een aantal vragen op onze site neem je die eerste stap. Wij selecteren een aantal makelaars voor je met wie je in gesprek kunt gaan.

Maatwerk

Net zoals het vaststellen van de juiste verkoopprijs voor je woning maatwerk is geldt dat ook voor de courtage. De hoogte van de courtage kan onder meer afhangen van de streek waarin je woont. Ook de markt speelt een rol. Als er veel belangstelling is voor woningen zoals die van jou, zal de makelaar minder werk hebben aan de verkoop.

Het verkooptraject

Elke woningverkoop begint met een bezoek van de makelaar bij je thuis. Jullie gaan samen de woning door en de makelaar bespreekt zijn werkwijze met je. Soms kan hij meteen zeggen wat hij voor vraagprijs adviseert, soms zal hij eerst een onderzoek doen naar vergelijkbare panden. Als je, nadat je een aantal makelaars hebt aangehoord en vergeleken, je keuze bepaald hebt kan met het verkooptraject begonnen worden.

Je kunt met de meeste makelaars afspreken dat je bepaalde werkzaamheden zelf doet, in dat geval neem je deeldiensten af en zal de factuur van de makelaar lager uitvallen.

Maak hier duidelijke afspraken over en vraag de makelaar die te bevestigen.

Full service pakket

Als je een full service pakket afneemt, zal het traject er als volgt uitzien:

 • Het kennismakingsgesprek bij je thuis en het beoordelen van de woning door de makelaar.
 • Het vaststellen van de te verwachten verkoopprijs en daarop gebaseerd de te hanteren vraagprijs.
 • Hoe wordt je woning onder de aandacht gebracht? De makelaar zal het marketingplan met je bespreken.
 • Er komt een fotograaf langs en eventueel een stylist.
 • Soms wordt er een video gemaakt die op de site van de makelaar en op de huizensites geplaatst wordt.
 • Als er belangstellenden zijn komt de makelaar langs om met de kandidaten de woning te bezichtigen.
 • Als er een bod komt op je woning voert makelaar de onderhandelingen, met de belangstellenden of met hun aankoopmakelaar.
 • Als er een overeenstemming is zorgt de makelaar voor de koopakte waarin de afspraken zoals koopprijs, termijn ontbindende voorwaarden en opleverdatum. Een ontbindende voorwaarde is dat de koper binnen een bepaalde termijn een hypotheek moet hebben.
 • Op de opleverdatum gaat de makelaar met de kopers en eventueel hun aankoopmakelaar de woning door om te kijken of alles nog in staat was zoals je het verkocht hebt en om de meterstanden door te nemen.
 • Dan gaan jullie met zijn allen naar de notaris, de kopers en verkopers tekenen de officiële akte (transportakte).
 • En dan… de sleuteloverhandiging.

Bij een aantal makelaars kun je ervoor kiezen een aantal zaken zelf te doen, zoals het rondleiden van de belangstellenden.

Er komt nogal wat kijken bij de verkoop van een woning, een succesvolle verkoop begint bij de keuze voor de juiste makelaar. De juiste keuze kun je alleen maken door een aantal makelaars te vergelijken.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl