Wat kost een makelaar?

Wat doet een makelaar?

Een makelaar bemiddelt, bijvoorbeeld bij de aan-en verkoop van onroerend goed. Een groot deel van het werk van een makelaar bestaat uit het zoeken van een geschikte partij om een huis aan te verkopen of mee aan te kopen. Een makelaar is een tussenpersoon en werkt in opdracht van de verkoper of de aankoper van een woning.

Werkwijze verkoopmakelaar

Niet elke makelaar werkt op dezelfde wijze en tegen dezelfde prijs. Het is goed om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Niet alleen de kosten zijn belangrijk, ook het dienstenpakket en de werkwijze moeten je aanspreken. Aan de hand van de antwoorden op een aantal vragen kunnen we je helpen de makelaar te vinden die het beste bij jou en je woning past.

Wat kost een makelaar?

Het bedrag dat een makelaar in rekening brengt heet courtage. De hoogte van de courtage kan nogal wat verschillen tussen de verschillende makelaars. Bij veel makelaars is het mogelijk deeldiensten af te nemen. Dat houdt in dat je een gedeelte van de werkzaamheden zelf doet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen belangstellenden zelf rond te leiden. De courtage op basis van full service is een vast percentage van de koopsom, over het algemeen ligt dit percentage tussen 1% en 1,5% van de verkoopsom.

Full Service

Bij full service geef je de makelaar opdracht het hele verkooptraject te begeleiden. De makelaar komt bij je thuis om je woning te bekijken, hij is op de hoogte van de prijzen van vergelijkbare huizen, hij adviseert je over de te hanteren vraagprijs en de hoogte van zijn courtage. Als jullie tot overeenstemming komen vraagt de makelaar je om een afschrift van eigendomsbewijs (een document dat je bij aankoop van de woning bij de notaris hebt getekend) en hij vraagt je een formulier in te vullen met gegevens over de woning, zoals de hoogte van de WOZ. Je hebt kans dat hij nog wat “verbeterpuntjes” aangeeft, zoals een muurtje schilderen of iets dergelijks.

Daarna kan de verkoop van start gaan.

  • Er wordt een fotopresentatie van je huis gemaakt voor de verkoopsites, waaronder Funda.
  • Als je dat wilt komt er eerst een styliste langs die zorgt dat je huis zo voordelig mogelijk getoond wordt.
  • Er wordt een te koop bord geplaatst.
  • Er wordt een advertentie schema afgesproken

Als je woning eenmaal in de “etalage” staat, kunnen de bezichtigingen starten. Bij fullservice leidt de makelaar de kandidaat kopers rond in de woning.

Deeldiensten

Er zijn steeds meer makelaars die deeldiensten aanbieden. Dat wil zeggen dat je afspreekt wat de makelaar doet en wat je zelf wilt doen. Wil je wel of geen advertentiepakket of wil je bezoekers zelf rondleiden. Dat zal de kosten van de makelaar drukken, je moet er wel van overtuigd zijn dat je dat ook echt kunt. Een huis is behalve een stapel stenen ook emotie. Mensen die komen bezichtigen kunnen een andere smaak hebben en kritiek hebben op wat jezelf prachtig vindt en waar je trots op bent. Daar moet je tegen kunnen. Voor veel mensen is dat best moeilijk, dan kun je de bezichtigingen beter overlaten aan een professional.

Vaststellen prijs woning

Bij een bestaande woning zie je achter de koopsom “KK” staan. KK staat voor kosten koper, dat betekent dat kosten als overdrachtsbelasting en de kosten voor de overdrachts akte bij de notaris voor rekening van de koper zijn. De courtage, de kosten van de makelaar worden altijd betaald door degene die de opdracht heeft gegeven. De verkoopmakelaar wordt betaald door de verkoper, de aankopend makelaar door de koper. Een makelaar kan niet voor hetzelfde pand optreden als verkoop- of als aankoopmakelaar. De makelaar staat in dienst van zijn opdrachtgever en mag geen twee meesters dienen.

De markt

We kennen een kopersmarkt en een verkopersmarkt. In een kopersmarkt hebben de kopers de huizen voor het uitzoeken. De verkoper die er bij gebaat is zijn huis (snel) te verkopen is wil de woning zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Een goede makelaar is onontbeerlijk. Hij weet hoe hij de woning moet etaleren, hij heeft kennis van de plaatselijke markt en beschikt over een zoekersbestand. Aan de makelaars de taak te onderhandelen. De verkopend makelaar zal een zo hoog mogelijke prijs bedingen voor zijn opdrachtgever, de aankoopmakelaar wil de woning zo voordelig mogelijk aankopen. Behalve de prijs spelen nog meer factoren een rol bij het tot stand komen van de overeenkomst. Zoals de ontbindende voorwaarden financiering, maar ook de uitslag van een bouwkundig onderzoek kan een ontbindende voorwaarde zijn. Als de bouwkundige constateert dat de noodzakelijke herstelkosten een bepaald bedrag te boven gaan, kan dat ook een reden tot ontbinding zijn.

In een verkopersmarkt kan het zijn dat de belangstellenden zich verdringen voor een woning. In een verkopersmarkt is het uitermate verstandig een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kent de markt, heeft onderzocht of de gevraagde prijs redelijk is en is getraind in het onderhandelen.

Vraagprijs en vanaf prijs

In een kopersmarkt kan over het algemeen geboden worden onder de vraagprijs. Je hebt bijvoorbeeld samen met de makelaar een vraagprijs vastgesteld van € 200.000,- kk, dan kan het zijn dat een belangstellende met zijn aankoopmakelaar een bod doet van € 180.000,-. Een te laag bod kan meteen afgewezen worden, als het een redelijk bod is, beginnen de onderhandelingen tussen de aan- en verkoopmakelaar. Bij de onderhandelingen worden ook andere factoren betrokken, zoals oplevertermijn en termijn ontbindende voorwaarden. Het is dan heel goed mogelijk dat jullie het eens worden over een koopsom van € 190.000,-. Dat zal voldoende zijn, want de vraagprijs wordt hoger gesteld dan de koopsom die je uiteindelijk wilt hebben.

In een verkopersmarkt zien wij bij de aangeboden panden op de sites van de makelaars en bijvoorbeeld op Funda staan: “bieden vanaf”.

Bijvoorbeeld:

Vraagprijs € 200.000,-, bieden vanaf € 190.000,-. Dat betekent dat de verkopers minimaal € 200.000,- willen hebben en dat een bod onder de € 190.000,- niet serieus genomen wordt. Er kunnen zoveel kandidaten zijn voor dezelfde woning dat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld voor een bepaald tijdstip schriftelijk een bod uit te brengen. Aan degene die het beste bod doet (prijs maar ook ontbindende voorwaarden) wordt de woning gegund. Zowel een aankoop-/als een verkoopmakelaar zijn hun prijs meer dan waard bij de onderhandelingen.

Ontbindende voorwaarden financiering

Bij de aankoop van een woning hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Het is natuurlijk een grote teleurstelling als na de aankoop van een woning blijkt dat de hypotheek niet verstrekt wordt. Het is zeer aan te raden om voor de aankoop advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Het kan in de onderhandelingen bij de aankoop van een woning een groot voordeel zijn als de koper al weet dat de hypotheek haalbaar is. Dan kan volstaan worden met een kortere termijn “ontbindende voorwaarden financiering”.
Deze voorwaarde houdt in dat je een bepaalde termijn hebt om je hypotheek rond te krijgen. Blijkt binnen deze periode dat meerdere banken niet bereid zijn een hypotheek te verstrekken heb je het recht om de koopovereenkomst zonder kosten te ontbinden.

Doe je na deze termijn een beroep op deze voorwaarde of wil je om andere reden van de koop afzien ben je 10% van de koopsom verschuldigd. Het bewaken van deze termijnen is uitermate belangrijk, ook hierin kan een makelaar een belangrijke rol spelen.

Er komt nogal wat kijken bij de verkoop of de aankoop van een woning. Een makelaar kan je geld en problemen besparen. De kosten van een makelaar verdienen zich dus terug. Wij helpen je met de keuze van de voor jouw situatie meest geschikte makelaar.

Vul je gegevens in en je ontvangt binnen de kortste keren vier offertes van makelaars in jouw regio. Zodat je de juiste keuze maakt voor deskundige begeleiding bij één van de belangrijkste transacties van je leven.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl