Wat kost Funda voor een makelaar?

 

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Funda is in 2001 opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Makelaars, de NVM. In die tijd was makelaar nog een beschermd beroep. Een makelaar die niet de vereiste opleiding had gevolgd, de eed had afgelegd en zich had aangesloten bij de NVM werd toen nog Vastgoedbemiddelaar genoemd.

Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed VBO en Vastgoedpro

De niet NVM onroerend goed bemiddelaars hebben zich in de jaren 80 van de vorige eeuw verenigd in VBO. Een andere beroepsvereniging voor bemiddelaars in onroerend goed. En de derde beroepsvereniging is Vastgoedpro.

Andere huizensites

Tot een jaar of tien geleden was plaatsing van het woningaanbod op Funda voorbehouden aan de NVM Makelaars. De NVM Makelaar betaalt jaarlijks een bedrag voor het lidmaatschap van de NVM. Daarbij betaalt de NVM makelaar aan Funda een jaarlijkse bijdrage en per maand een bedrag voor de plaatsing op Funda. Als antwoord op de exclusiviteit van Funda voor NVM makelaars zijn diverse andere woningsites opgezet waarvan Jaap NL met een aanbod van gemiddeld 97.500 woningen de grootste is ( Funda heeft gemiddeld 115.000 woningen). En Huislijn nl. heeft ongeveer 54.000 woningen. Funda blijft marktleider met 22 miljoen bezoeken per maand.

Vanaf 2009 mogen ook de VBO en vastgoedpro hun woningen op Funda zetten, hun aanbod kwam wel onder het aanbod van de NVM te staan. Dat mag inmiddels niet meer.

Wat kost Funda voor een makelaar?

Dat hangt ervan af welke makelaar je kiest. De NVM Makelaar betaalt jaarlijks ca. € 700,- voor een basispakket inclusief presentatiepakket. Voor elke uitbreiding komt er een bedrag bij. Hoe meer de makelaar wil hoe duurder. Voor de mogelijkheid plattegronden, 360 graden foto’s en een video te plaatsen komt er ca. € 150,- bij. Dan kost een woning per maand nog eens € 40,-, een maand toppositie € 85,- . En in hoe meer provincies je de woning wilt laten zien, hoe duurder. Dat varieert van € 150,- tot € 400,-. Het is dus zaak met je makelaar te bespreken welk Funda pakket hij aanbiedt en wat het je gaat kosten. De NVM makelaar betaalt jaarlijks een behoorlijk bedrag aan de NVM, Funda is eigendom van de NVM. Daarom betalen niet NVM makelaars beduidend meer om hun woningen op Funda geplaatst te krijgen. Het kan wel tot 6 maal het NVM tarief zijn.

Over het algemeen zitten de kosten voor plaatsing op Funda in het courtage bedrag dat je met je makelaar afspreekt. Het kan wel zijn dat plaatsing op Funda in de opstartkosten worden opgenomen.

Funda wordt wel de online Gouden Gids voor huizen genoemd, plaatsing van je woning op Funda is uitermate belangrijk.

Gelukkig is dit niet meer voorbehouden aan NVM Makelaars.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl