Wat kost een taxatie door een makelaar?

 

Er is een verschil tussen een waardebepaling en een taxatie. Als je je woning aan een makelaar in de verkoop geeft, stelt hij een waarde vast. Dat is geen taxatie. De bank die een hypotheek verstrekt eist een taxatierapport. De taxatie moet gedaan worden door een makelaar die niet bij de aan-/of verkoop betrokken is. Het kan dus zijn dat er bij een onroerend goed transactie 3 makelaars betrokken zijn:

  1. De verkopend makelaar
  2. De aankopend makelaar
  3. De taxerende makelaar

Wat wil de bank?

De bank wil bij het verstrekken van een hypotheek weten of het pand voldoende waarde heeft. De bank stelt ook eisen aan degene die taxeert. De taxateur moet aangesloten zijn bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Daarbij mag het te taxeren onderpand niet te ver van het werkgebied van de makelaar liggen. In Groningen, Friesland, Zeeland en op de Waddeneilanden mag de afstand taxateur-object niet meer bedragen dan 30 kilometer, in de rest van Nederland is dat 20. Ook mag de taxateur de afgelopen twee jaar niet betrokken zijn geweest bij de aankoop, verkoop of taxatie van het pand.

Validatie

Een andere eis is dat een taxatierapport gevalideerd moet worden, dat wil zeggen gekeurd door een validatie instituut. Het bekendste validatie instituut is Het Nederlands Woning Waarde Instituut, NWWI.

De opdrachtgever, de koper van de woning, vraagt via de site van het NWWI een taxatie aan. Meestal zal de hypotheekadviseur dit doen. De adviseur kan inloggen op de site van het NWWI en geeft de gegevens van de woning, de verkoper en natuurlijk van de koper door. Hij of zij selecteert de gewenste makelaar. De makelaar krijgt bericht van het NWWI en hij kan de opdracht accepteren. De makelaar moet in het kadaster de gegevens van de woning en de verkoper onderzoeken, hij moet een bodemrapport maken en de eigendomsakte van de huidige eigenaar uit het kadaster halen. Dan is meteen na te gaan of de verkoper de enige gerechtigde is, er kan nog ergens een ex rondlopen die nog in de eigendom staat of er kunnen erfgenamen zijn. De taxateur maakt een afspraak met de verkoper of met zijn makelaar en hij gaat de woning bekijken. Hij controleert de bouwkundige staat van de woning en neemt de maten van de woning op. De hypotheekadviseur kan de gang van zaken via de site van het NWWI volgen. Soms blijkt bij keuring dat het NWWI nog nadere informatie wil of wat verbeterpuntjes aangeeft. Als het rapport wordt vrijgegeven kan de adviseur het in PDF downloaden en doorsturen aan de geldverstrekker.

De fiscus

De kosten van de aankoopmakelaar of van de verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar. De financieringskosten zijn wel aftrekbaar. Dus bewaar de taxatienota goed, die heb je bij je volgende belastingaangifte nodig. Je hebt de taxatie immers nodig voor de financiering van je koopwoning.

Referentiepanden

De makelaar moet niet alleen kijken naar het gekochte pand en de staat van onderhoud, maar ook naar de prijzen van de vergelijkbare panden in de omgeving. Hij moet in het taxatierapport een vergelijking maken en zo de waarde die hij aan het pand toekent verdedigen en verklaren.

Taxatie door een verkoper

Als je een ander huis gekocht hebt en je wilt de overwaarde die in je huidige woning zit gebruiken om de nieuwe hypotheek te verlagen dan kun je een overbruggingshypotheek sluiten. Een lening die je nodig hebt van datum oplevering nieuwe woning tot datum oplevering oude woning. Je leent eigenlijk geld dat je hebt maar dat vastzit in de stenen van je huidige woning. Zolang de bank niet zeker weet dat je huis verkocht is willen sommige banken tegenwoordig ook een gevalideerd taxatierapport,

Taxatie bij een verbouwing

Als je van plan verbeteringen in de gekochte woning aan te brengen geef je de taxerende makelaar een verbouwingsspecificatie. De makelaar neemt dan twee waardes in het taxatierapport op, de waarde voor verbouwing en de waarde na verbouwing. Als je een verbouwing wilt meefinancieren gaat de bank voor het vaststellen van je maximale hypotheek uit van de waarde die het huis heeft na de verbouwing. Je kunt een nieuwe keuken bijvoorbeeld meefinancieren.

Hetzelfde is het geval als je je bestaande woning wilt verbouwen, je kunt dan je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek sluiten. De bank gaat dan opnieuw vaststellen wat je maximale hypotheek is op basis van je inkomen en op basis van de waarde van de woning na verbouwing.

Wat kost een taxatie door een makelaar?

Ook de taxatieprijzen verschillen per makelaar. Grofweg liggen de prijzen tussen de € 250,- en € 500,-. Dit geld is niet allemaal voor de makelaar. Het bedrag kan bijvoorbeeld als volgt opgebouwd zijn:

Courtage taxatie € 439,12
Kosten validatie NWWI € 45,38
Kosten kadaster € 10,50
Totaal excl. BTW € 410,91
Totaal incl.BTW € 495,00

Ook voor een taxatie is het zinvol een aantal makelaars met elkaar te vergelijken.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl