Wat kost een NVM Makelaar?

 

Tot begin deze eeuw was makelaar een beschermde titel. Een makelaar moest aan bepaalde opleidingseisen voldoen, beëdigd zijn en lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Andere handelaren in onroerend goed werden vastgoedbemiddelaars genoemd.

Wat kost een NVM Makelaar?

Tot halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw werd de hoogte van de courtage voorgeschreven door de NVM. Het loon van de makelaar heet courtage. De laatste 20 jaar zijn de tarieven vrijgegeven. Een makelaar, ook een NVM makelaar bepaalt zelf zijn tarief. Dat wil niet zeggen dat je als consument niet kunt onderhandelen over de hoogte van de courtage.

Waarom een NVM Makelaar

Dat is een keuze. De NVM makelaar staat een zekere kwaliteit voor. Hij of zij moet voldoen aan opleidingseisen. Een ander voordeel is dat de NVM een goede consumentenvoorlichting heeft. Een NVM makelaar is verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Dat kan voor jou, als klant, een groot voordeel zijn als er een conflict ontstaat.

Bij klachten kun je een beroep doen op de geschillencommissie van de NVM.

Het lidmaatschap van de NVM krijgt de makelaar niet voor niets. De aanvangskosten zijn al gauw € 15.000,- en vervolgens betaalt hij per jaar een flinke bijdrage.

Hoe hoog is de courtage van een NVM Makelaar

Zoals gezegd mag een makelaar zelf zijn tarieven bepalen. Gemiddeld rekent een NVM makelaar een courtage van 1 tot 1,5% van de opbrengst van de woning. Er zijn tarieven die onder de 1% liggen maar ook boven de 1,5% kun je tegenkomen. De tarieven die een NVM makelaar aanbiedt moeten inclusief BTW zijn.

Het is natuurlijk ook belangrijk wat een makelaar doet voor zijn geld.

De NVM Makelaar en aankoop

Je kunt een makelaar een zoekopdracht geven, dan gaat hij actief op zoek naar een woning en neemt contact met je op als er een woning wordt aangeboden die aan je wensen voldoet. Gebruikelijker is zelf op zoek te gaan naar een woning, zelf de eerste bezichtiging te doen. Als je de woning wilt hebben gaat je aankoopmakelaar kijken, doet onderzoek naar de staat van de woning en de reële waarde en gaat voor je onderhandelen.

De kosten bij deze manier van werken liggen tussen € 1000,- en € 1750,- afhankelijk van de makelaar. Vraag na hoeveel woningen hij voor het afgesproken bedrag bezichtigt. De eerste bezichtiging hoeft niet tot een aankoop te leiden.
Let er wel op dat een NVM makelaar geen twee meesters mag dienen, wil je een huis kopen dat bij je aankoopmakelaar in de verkoop staat moet hij je verwijzen naar een collega. Dat is logisch: een verkoopmakelaar wil een zo hoog mogelijke opbrengst en een verkoopmakelaar wil zo min mogelijk betalen.

Internetmakelaars

Er zijn ook NVM makelaars die je voor een lage prijs begeleiden bij de verkoop van je woning. De prijs is aanzienlijk lager dan van een traditionele NVM Makelaar, maar je moet nogal wat zelf doen. Je moet zelf de foto’s maken, de tekst schrijven en de kandidaat kopers rondleiden. Voor elke extra dienst moet je apart betalen. Als je zelf geen geweldige fotograaf bent kun je de foto’s laten maken, als je moeite hebt met het schrijven van een wervende tekst kun je dit ook uit handen geven. Aan al die diensten hangt een prijskaartje, dus maak een goed vergelijk tussen een traditionele makelaar en een internetmakelaar. Vergelijk niet alleen de prijs maar ook de service. Kortom maak een goede afweging van de prijs/kwaliteit verhouding.

Moet ik courtage betalen als de verkoop niet doorgaat?

Als de verkoop niet doorgaat omdat, bijvoorbeeld, de koper uiteindelijk de hypotheek niet rond blijkt te krijgen ben je geen courtage verschuldigd. De makelaar mag wel de gemaakte kosten aan je doorberekenen.

Of je nu kiest voor een NVM makelaar of niet, je moet onderzoeken welke makelaar je in jouw situatie de beste prijs/kwaliteitverhouding biedt. Wij helpen je de eerste selectie te maken.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl