Wat kost een makelaar om je huis te verkopen?

Wie is een makelaar?

Een makelaar is een bemiddelaar bij de handel. Het woord makelare werd al gebruikt in het Middennederlands (tussen 1200 en 1500). Het betekent tussenpersoon of tussenhandelaar.
Wij denken bij het woord makelaar aan huizen, aan onroerend goed. Tot voor enkele decennia noemde deze makelaars zich dan ook “Makelaar in onroerende goederen”.

De makelaar in onroerende goederen bemiddelt bij de aan-en verkoop van huizen. De taak van de makelaar is een verkoper aan een koper te helpen of andersom.

Het loon van de makelaar

Als de makelaar zijn taak volbracht heeft krijg je een factuur voor de bewezen diensten. Het loon van een makelaar wordt courtage genoemd. De hoogte van de courtage is niet bij elke makelaar hetzelfde. Gemiddeld bedraagt de courtage tussen de 1 en 1,5 % van de opbrengst van de woning. Dus hoe meer je huis opbrengt, hoe hoger de nota van de makelaar.
Er zijn ook makelaars die met een vast bedrag rekenen. Vooral bij duurdere huizen kan dat een verstandige afspraak zijn.

Basisbedrag en een percentage van het meerdere

Bijvoorbeeld een huis met een vraagprijs van € 280.000,-.

Stel als je afspreekt dat de makelaar 1,3% van de opbrengst van je woning krijgt en hij verkoopt je woning voor € 300.000,-, dan bedraagt de courtage € 3.900,-

Je kunt ook afspreken dat hij een basis courtage krijgt van € 2000,- en 10 % van alles boven de vraagprijs, hij verkoopt de woning voor € 300.000,- . Dan krijgt hij € 2000,- en € 3000,- , in totaal € 5000,-.

Dit kan een stimulans zijn voor de makelaar om je huis voor een zo hoog mogelijk prijs te verkopen. Dit is geen handige keus in een overhitte markt waar de meeste huizen boven de vraagprijs verkocht worden.

Opstartkosten

Behalve de courtage brengt een makelaar vaak opstartkosten in rekening. Het kost geld om een woning in de verkoop te zetten. Er moeten foto’s gemaakt worden, er moet een pakkende tekst geschreven worden, soms wordt er een video gemaakt of komt er een styliste langs. De woning moet op Funda en/of andere woningsites geplaatst worden.

Het is logisch dat een makelaar deze kosten niet voor al zijn klanten kan voorschieten.
Bij de meeste makelaars ben de je opstartkosten kwijt. Onafhankelijk van het feit of de makelaar tot het gewenste resultaat komt. Uiteindelijk zijn deze kosten ook gemaakt.

De courtage betaal je over het algemeen nadat de woning verkocht is en overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dus geen resultaat, geen geld, Oftewel “no cure, no pay”.

Wat kost een makelaar bij het verkopen van een huis.

Dat is een eenvoudige vraag waar geen eenvoudig antwoord op is. De kosten van de verkoop van een huis zijn van diverse factoren afhankelijk:

  • De makelaar: niet elke makelaar hanteert hetzelfde percentage. Dat is afhankelijk van diverse factoren. Is de makelaar aangesloten bij een beroepsvereniging, moet hij voldoen aan deskundigheidseisen, mag hij woningen op Funda aanbieden of niet?
  • Het servicepakket: wat doe de makelaar voor je? Neemt hij alle werkzaamheden die met het verkopen van een huis te maken hebben van je over of zijn er werkzaamheden die je zelf kunt doen, zoals bezichtigingen.
  • Kies je voor een traditionele of een internetmakelaar: een internetmakelaar is beduidend goedkoper, maar je krijgt er ook minder voor. Je moet goed bedenken of je sommige zaken zelf kunt en wil doen. Het telkens rondleiden van belangstellenden door je huis kost veel tijd, als je daar aldoor vrij voor moet nemen, kan het toch nog wel eens een duur grapje worden.

Wat kost een makelaar om je huis te verkopen

Dat is volkomen afhankelijk van de makelaar en wat je verlangt van een makelaar.

Wil je:

  • Een vertrouwenspersoon die de sleutel van je woning krijgt en alle belangstellenden rondleidt door je woning.
  • Die vragen kan beantwoorden van belangstellenden omdat hij bouwkundig inzicht heeft.
  • Die jou aldoor op de hoogte houdt van de voortgang.
  • Een makelaar ook die zonodig een nieuwe verkoopstrategie bedenkt en met je bespreekt.
  • Een makelaar die een uitgebreid zoekersbestand heeft waar misschien wel de koper van jouw huis tussen zit.
  • En een makelaar die uitblinkt in onderhandelen.
  • En die juridische kennis heeft en op de juiste manier de koopakte kan opmaken.

Dan is de traditionele makelaar met een full service pakket een goede keus. Dan moet je rekenen op een courtage van 1 tot 1,5 % van de opbrengst van de woning.

Deeldiensten

Vind je dat je prima een aantal taken zelf kunt doen, dan kun je goedkoper uit zijn. Je kunt bijvoorbeeld zelf de foto’s maken. Dat is ingewikkelder dan het lijkt. De professionele fotografen die door de makelaar ingehuurd worden zijn er meesters in een zo voordelig mogelijke reportage van je huis te maken. Mooie foto’s trekken bezoekers. Je kunt ook je eigen tekst schrijven, daarvoor geldt hetzelfde als voor de foto’s. Een tekstschrijver of zelfs vaak de makelaar zelf weten hoe ze met woorden belangstellenden kunnen lokken.

Je kunt bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen doen. Dat lijkt simpel maar kan flink tegenvallen. Kandidaat kopers kunnen vragen stellen waar je zo direct geen antwoord op hebt, ze kunnen ook zaken in je huis afkraken waar je zelf juist razend trots op bent. Dat moet je je realiseren voor je mensen door je huis rondleidt.

Een huis is, behalve een berg stenen, een scala aan emoties en herinneringen.

Internetmakelaar

De internetmakelaar is een vrij nieuw verschijnsel. Beduidend voordeliger dan de traditionele makelaar. Er wordt wel veel zelfredzaamheid van je verwacht. Als je dat aankunt en de tijd ervoor hebt kan dat een goede keus zijn. Je betaalt de internetmakelaar vooraf, er is geen sprake van no cure no pay. Een internetmakelaar rekent tussen € 800,- en € 1.500,-. Geld dat je kwijt bent als het traject niet zo verloopt als je wilt en je toch nog een traditionele makelaar in moet schakelen.

Wat kost een makelaar om je huis te verkopen?

Een eenvoudige vraag en gelukkig kunnen wij je helpen het antwoord ook eenvoudig te krijgen. Beantwoord een paar vragen en je krijgt per omgaande 4 offertes van je makelaars in jouw regio die aan jouw wensen voldoen.

Dat spaart al veel tijd en kopzorgen.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl