Wat is een courtage?

 

Courtage is het salaris van de makelaar. Hij heeft recht op courtage zodra door zijn bemiddeling een overeenkomst tot stand komt. Ben je van tevoren geen courtage overeengekomen, dan heeft de makelaar toch recht op een redelijke vergoeding.

In de praktijk wordt bij geven van de opdracht tot aan-/of verkoop een opdrachtbevestiging opgemaakt en door de opdrachtgever ondertekend.

Hierin staat hoe hoog de courtage is en wat de makelaar voor je doet.

De duur van de overeenkomst

Als je een makelaar een opdracht hebt gegeven om je huis te verkopen en je bent een bedrag aan courtage verschuldigd, heeft de makelaar hier ook recht op als je zelf je huis verkoopt. Op een zonnige zondagmiddag staan er mensen voor je deur die het verkoopbord in je tuin zagen. Ze vragen of ze je huis even mogen bezichtigen. Gebruikelijk is dat je ze dan doorverwijst naar je makelaar, maar je gaat overstag en ze bekijken je woning. Ze zijn razend enthousiast en bieden meteen de vraagprijs. Je wilt je huis snel verkopen en je stemt toe. Er is een mondelinge overeenkomst. Dat zegt nog niet zo gek veel, er is tegenwoordig pas een overeenkomst als de afspraken op papier zijn uitgewerkt. Maar stel het gaat goed, ze tekenen de koopakte en krijgen de hypotheek rond. Nu zou je kunnen denken dat de makelaar hier niets voor heeft hoeven doen en dat je de afgesproken courtage in je eigen zak kunt steken. Dat is niet zo, de verkoop is tot stand gekomen tijdens de overeenkomst met de makelaar. Hij heeft recht op de courtage.

Na de overeenkomst

Uit het bovenstaande zou je kunnen opmaken dat de makelaar alleen tijdens de duur van de overeenkomst recht op courtage heeft. Je zou op de gedachte kunnen komen eerst de overeenkomst te beëindigen en dan de belangstellenden de koopakte te laten tekenen.
Dat lijkt handig, maar dat gaat niet op, ook dan heeft de makelaar recht op zijn geld. De verkoop is tot stand gekomen als gevolg van zijn dienstverlening ( plaatsing op zijn eigen site, op Funda en een Te Koop Bord).

Wanneer is de courtage verschuldigd?

Tenzij je iets anders bent overeengekomen is de courtage verschuldigd bij de juridische levering van het onroerend goed. Dus op de dag je bij de notaris zit.

Wat is een courtage?

Courtage is de vergoeding die je een makelaar betaalt voor de aan-of verkoop van een huis. Meestal bestaat de courtage uit een percentage van verkoopprijs, De achterliggende gedachte hierbij is dat de makelaar bij verkoop er bij gebaat is een zo hoog mogelijke prijs te bedingen. Hoe hoger de verkoopprijs hoe hoger zijn verdienste. Als je een aankoopmakelaar inschakelt wil hij een zo laag mogelijke prijs betalen. Dan rekent een makelaar vaak met een basis courtage en een percentage van voordeel.

Bijvoorbeeld een basis courtage van € 1000,- en 10 % van het verschil. De vraagprijs is € 250.000,- , na onderhandeling gaat de verkoper akkoord met met € 240.000,- . Dan betaal je bovenop de afgesproken € 1000,- nog eens € 1000,- (10 % van het verschil tussen vraagprijs en koopprijs).

In een oververhitte woningmarkt staan de meeste huizen te koop met een vanaf prijs.

Bijvoorbeeld: vraagprijs € 250.000,- k.k., vanaf prijs € 230.000,-. Dat betekent dat een bod lager dan € 230.000,- niet in overweging wordt genomen. In zo’n markt gaan kandidaat kopers tegen elkaar opbieden, er wordt bijna altijd meer betaald dan de vraagprijs en dan zal een aankoopmakelaar een vast bedrag aan courtage met je afspreken.

De hoogte van de courtage bepaalt een makelaar zelf. Een makelaar moet zorgvuldig gekozen worden. Wat kost hij en wat doet hij voor zijn courtage?

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl