Hoe berekent een makelaar zijn courtage?

 

De vergoeding die je aan een makelaar betaalt voor de aankoop of verkoop van een woning heet courtage.
Als verkoper betaal je aan de makelaar een percentage van de verkoopprijs. Hoe hoog dat percentage verschilt per makelaar. Je kunt uitgaan van een gemiddeld percentage van 1 tot 1,5% van opbrengst.
Dus hoe duurder het huis, hoe hoger de courtage. Bij duurdere panden is het beter een vaste prijs af te spreken.

Berekening courtage

De makelaar berekent 1%, de verkoopprijs is € 300.000,-, de courtage bedraagt € 3000,-. Rekent hij 1,5% dan is de courtage € 4.500,-. Normaal is dat de makelaar de prijzen inclusief BTW noemt, toch adverteren sommige makelaars met bedragen exclusief BTW. Het is zaak daar goed op te letten.

Full service

De berekening hierboven is gebaseerd op een fullservice dienstverlening. De makelaar begeleidt het hele verkoopproces. Tijdens het eerste gesprek bij je thuis bespreekt de makelaar de te hanteren prijs, de verkoopstrategie en de hoogte van de courtage.
Meestal nodig je meerdere makelaars uit. Als je gekozen hebt voor een makelaar, op basis van prijs, kwaliteit en vertrouwen, gaat hij aan het werk. Hij gaat het verkooptraject opstarten. Hij stuurt een fotograaf langs, hij laat een tekst maken of doet dat zelf, zorgt dat je woning op de diverse sites geplaatst wordt zoals Funda.

Zodra de belangstellenden zich melden komt hij met ze langs om ze de woning te laten bezichtigen. Hij voert de onderhandelingen en maakt de koopakte.

Opstartkosten

De makelaar moet dus nogal wat kosten maken voordat je woning in de verkoop staat. De meeste makelaars laten dit bedrag vooruit betalen. Denk hierbij aan een bedrag van € 300,- tot € 500,-. Soms komt dit bedrag bovenop de courtage, soms wordt het van de courtagenota afgetrokken. Vraag hiernaar bij het aangaan van de overeenkomst.

Deeldiensten

Je kunt er ook voor kiezen een aantal van de werkzaamheden van de makelaar zelf te doen. Je kunt bijvoorbeeld de foto’s maken of de tekst schrijven en je kunt de bezichtigingen zelf doen. Uiteraard zal dit het bedrag aan courtage verlagen.

Je moet je afvragen of je dit net zo goed kunt als de professional. De foto’s moeten perfect zijn. Je huis moet zo voordelig mogelijk op Funda en in de verkoopbrochure komen. Een wervende tekst is net zo belangrijk, niet iedereen kan verleiden met woorden.
En, vooral als je huis wat langer te koop staat, is het rondleiden van belangstellenden een tijdrovende bezigheid. Daarbij kan het ook een dure klus worden als je voor elke bezichtiging vrij moet nemen.

Internetmakelaar

De goedkoopste manier om je huis aan de man te brengen is via de internetmakelaar. De courtage varieert (afhankelijk van de internetmakelaar) van € 795,- tot zo’n € 1600,-. Verschil met de “menselijke” makelaar is dat je de kosten van de internetmakelaar vooraf betaalt, dat bedrag ben je dus kwijt. Ongeacht of de verkoop tot een juridische levering bij de notaris komt. Je doet in principe alles zelf tot aan het moment dat er een bod komt, dan neemt de internetmakelaar het over. Bedenk wel dat het bedrag waarmee de internetmakelaars adverteren een basisbedrag is. Voor alle extra’s moet je betalen, zoals:

  • Deelname aan de Open Huizen Dag
  • Een betere positie op Funda
  • 3D plattegronden en het plaatsen van de plattegrond op Funda
  • Een professionele fotoreportage
  • Schrijven aanbiedingstekst
  • Extra te koop borden of posters

Het is dus een kwestie van plussen en minnen. Hoe kom je uit bij een “traditionele” makelaar met alle service en begeleiding en wat gaat een internetmakelaar je uiteindelijk kosten aan geld en inspanning?

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl