Vergelijk tarieven van lokale makelaars

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.
Hoe Werkt Het
Vergelijk tarieven
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Makelaarstarieven

 

Als je op zoek bent naar een makelaar om je huis te verkopen kom je er, al zoekend op internet, al gauw achter dat er behoorlijke verschillen zitten in de prijzen van de diverse makelaars. Niet alleen in de prijzen, ook de servicepakketten die de diverse makelaars bieden kunnen nogal uiteen lopen.

Tot een kleine twintig jaar geleden was makelaar een beschermd beroep, mensen die zich makelaar mochten noemen hadden een gedegen opleiding afgerond, waren aangesloten bij een beroepsvereniging en waren beëdigd.

Tegenwoordig is er veel meer keuze, iedereen mag zich makelaar noemen en in opdracht huizen aan- en verkopen.

Dat maakt de keuze niet eenvoudiger.

Makelaarstarieven of courtage

Het tarief dat een makelaar in rekening brengt bij de aan-of verkoop van woning heet courtage. Bij een “traditionele” makelaar die moet voldoen aan opleidingseisen en getest is op zijn kennis van de markt waarin hij werkzaam is, zal een hoger makelaarstarief in rekening brengen dan bijvoorbeeld een hypotheekadviseur die zijn klanten ook begeleidt bij de verkoop van hun woning en de aankoop van een nieuwe woning. De traditionele makelaar is veelal aangesloten bij een beroepsvereniging die beschikt over een juridische afdeling. Dat kan bij eventuele meningsverschillen tussen klant en makelaar handig zijn. Daarbij kan de traditionele makelaar,die aangesloten is bij een beroepsvereniging zijn woningen makkelijker op Funda en andere huizensites zetten.

Tarieven, percentage van de verkoopprijs

Over het algemeen is het tarief dat de makelaar in rekening brengt bij de verkoop van een woning een percentage van de verkoopprijs. Deze tarieven kunnen bij de diverse makelaars nogal verschillen maar gebruikelijk is een percentage tussen 1 en 1,5 %. De meeste makelaars hanteren tarieven inclusief BTW, maar soms staan er tarieven exclusief BTW vermeld. Dan lijkt het goedkoop maar als je de 21% BTW erbij optelt valt het eindbedrag toch tegen.

Vast bedrag

Sommige makelaars hanteren een vast bedrag als tarief. Soms is dit een laag bedrag, gebaseerd op de verkoopprijs die je minimaal wilt hebben en komt er een percentage op over het hogere bedrag.

Welke werkzaamheden zitten in het tarief?

Dit kan ook verschillen per makelaar, dus het is goed dit duidelijk te hebben en mee te laten spelen in je keuze voor een makelaar.

Opstartkosten of advertentiepakket

Voordat de woning in de verkoop staat moeten er kosten gemaakt worden. Denk maar aan de foto’s, een eventuele styling van de woning, de wervende tekst bij de woning en de plaatsing op Funda. Voor een gemiddeld makelaarskantoor is het ondoenlijk deze kosten voor alle opdrachtgevers voor te schieten. Dus er worden opstartkosten in rekening gebracht. Meestal worden deze kosten berekend bovenop het afgesproken tarief, soms worden de opstartkosten later verrekend.

Fullservice of deelpakket

Het tarief dat de makelaar in rekening brengt is natuurlijk ook afhankelijk van de werkzaamheden die hij moet verrichten. Je ziet steeds meer makelaars die met een soort keuzemenu werken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de bezichtigingen zelf te begeleiden en de onderhandelingen aan de makelaar overlaten.
Het is verstandig de makelaar ook de koopakte te laten opmaken (sommige makelaars besteden dit uit aan een notaris, ook prima).

Wanneer moet je betalen?

Behalve de opstartkosten wordt de courtage meestal bij de notaris verrekend, dus als de makelaar zijn taak volbracht heeft. Er zijn ook makelaars die op een soort abonnementsbasis werken, dus een maandbedrag in rekening brengen.

De keuze voor een makelaar dit bij je past is een moeilijke, door het invullen van onderstaand formulier laat je ons een voorselectie doen. Je krijgt offertes van 4 makelaars die bij jou en je huis passen.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl