Vergelijk makelaarskosten in jouw gemeente

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.
Hoe Werkt Het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Makelaarkosten

 

Je hebt besloten je huis te verkopen en je wilt daar een makelaar voor inschakelen. Er zijn nogal wat verschillen tussen de diverse spelers op de onroerend goed markt. Het is van belang voor jezelf helder te hebben wat je van een makelaar verlangt en wat de prijs is die je moet betalen.

Makelaarskosten

Het bedrag dat een makelaar aan je in rekening brengt heet courtage. Als je wilt dat een makelaar je alle werkzaamheden uit handen neemt betaal je meer dan wanneer je besluit een aantal van de werkzaamheden zelf te doen.

Full service

Bij full service geef je de makelaar opdracht het hele traject van het verkopen van je woning uit te voeren.
Je nodigt de makelaar van je keuze uit voor een kennismakingsgesprek, de makelaar bekijkt je woning en geeft advies over de te hanteren vraagprijs. Als het klikt tussen jullie en je hebt vertrouwen in de makelaar geef je hem opdracht het verkooptraject op te starten. De makelaar zal een opdracht tot dienstverlening opmaken en je vertellen wat de courtage is. Als de klik er niet is ben je uiteraard vrij een andere makelaar in te schakelen.

De hoogte van de courtage bij full service

De courtage ligt over het algemeen tussen de 1 en 1,5% van de verkoopsom. Bij een verkoopprijs van € 300.000,- ligt de courtage tussen de € 3000,- en € 4.500,-.
De meeste makelaars hanteren de prijzen inclusief BTW, maar sommigen noemen de courtage excl. BTW, belangrijk punt; 21 % is bij dit soort bedragen best veel.

Basiscourtage

Er kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden over de courtage. Je kunt bijvoorbeeld een basisbedrag afspreken en een percentage voor het meerdere boven de afgesproken verkoopprijs.

Je spreekt een verkoopbedrag af van € 300.000,- en een basis courtage van € 1.500,-.
De makelaar krijgt 10% van het meerdere dat je ontvangt voor je woning.

De woning wordt verkocht voor € 330.000,-, de totale courtagenota is dan € 1.500,- + € 3000,- = € 4.500,-.

Of dit een handige afspraak is mede afhankelijk van de markt. Als er meer kopers zijn dan huizen worden de woning vaak met een vanaf prijs aangeboden. De kans dat er meer geboden en betaald wordt is groot. In een verkopersmarkt is dit voor jou als verkoper geen aantrekkelijke optie.

Prijsverschil in soort onderpand

Een enkele makelaar maakt onderscheid in prijs op basis van het onderpand, vrijstaande villa, eengezinswoning of appartement bijvoorbeeld.

Deeldiensten

Je kunt er bij veel makelaars ook voor kiezen om een deel van de werkzaamheden uit te besteden. Hierbij wordt meestal een vast bedrag afgesproken. Laat het bij het tot stand komen van de overeenkomst met de makelaar heel duidelijk zijn wat de makelaar doet en wat jezelf doet.
Je kunt zelf bijvoorbeeld:

  • de foto’s maken
  • de verkooptekst bij je woning maken
  • de belangstellenden begeleiden bij het bezichtigen van je woning

Je moet hierbij wel in de gaten houden dat de kwaliteit gewaarborgd moet zijn. Een professionele fotograaf zorgt dat je woning zo aantrekkelijk mogelijk op de foto komt.
Een makelaar is getraind in het schrijven van teksten die de belangstelling opwekken van mensen die je woning op een site zien.
En mensen rondleiden door je woning is ook een kunst op zich. Ten eerste zal niet iedereen positief zijn over zaken in je woning die jezelf prachtig vindt.
Kandidaat Kopers hebben vaak vragen waar een makelaar door zijn mensen-en marktkennis een antwoord op weet. Daarbij kan een makelaar aan de hand van eventuele vragen inschatten of er een bod aan zit te komen.

Opstartkosten

Als je besluit de verkoop uit handen te geven moet je vaak een bedrag aan opstartkosten betalen. Dat is niet zo gek, een makelaar moet kosten maken bij het opstarten van de verkoop. Er moeten foto’s gemaakt worden, soms zelfs een video, er moet een tekst gemaakt worden en de woning moet op Funda en andere woningsites geplaatst worden.
Het bedrag aan opstartkosten varieert ook van makelaar tot makelaar, over het algemeen moet je denken aan een bedrag van € 300,- tot € 500,-. Bij de meeste makelaars ben je dit bedrag gewoon kwijt, ongeacht of je huis nu wel of niet verkocht wordt. Er zijn ook makelaars die dit bedrag aan het van de rit verrekenen.

Je ziet dat de vraag “wat kost een makelaar?” niet zo eenvoudig te beantwoorden is.

Aan de hand van je antwoorden op een aantal vragen zorgen wij dat je een aantal offertes krijgt, van makelaars die bij jou en je huis passen. Dat maakt je keuze voor de juiste makelaar een stuk eenvoudiger.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl