Courtages vergelijken? Vraag tarieven op bij lokale makelaars!

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.
Hoe Werkt Het
Vergelijk courtages
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Courtages

 

Als je je huis gaat verkopen en je hebt besloten daar een professional voor in te schakelen, wil je natuurlijk graag weten wat dat gaat kosten. Een makelaar kost al gauw enkele duizenden euro’s dus een vergelijkingsonderzoek is op zijn plaats.

Courtage= loon van de makelaar

De overeenkomst die je aangaat met een makelaar is een bemiddelingsovereenkomst. Een makelaar heeft recht op loon zodra er een overeenkomst tot stand komt tussen de opdrachtgever (in dit voorbeeld de verkoper van een woning) en een derde, de koper. De hoogte van de courtage is niet meer voorgeschreven.

Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM

De NVM is de grootste belangenvereniging voor Makelaars,opgericht in 1898, en telt zo’n 4000 leden. In de wet staat dat makelaar recht heeft op loon als er door zijn bemiddeling een overeenkomst tot stand is gekomen. Dat wil zeggen dat door het werk van de makelaar je huis verkocht is. Volgens de voorwaarden van de NVM heeft de makelaar ook recht op zijn loon als je huis verkocht wordt aan iemand die zich buiten de makelaar om bij je meldt.

Voorbeeld

Je huis staat in de verkoop bij een makelaar, er staat een bord in de tuin, je woning staat op Funda en de makelaar komt regelmatig langs met potentiële kopers. Daarbij belt hij de kandidaat kopers na en houdt hij je nauwgezet op de hoogte van de reacties. Op een rustige en gezellige gezinsavond gaat de bel en er staat een gezellig echtpaar voor de deur. Ze laten je weten interesse te hebben in je woning, zoveel interesse dat ze niet tot de volgende dag willen wachten. Ze zijn toevallig in de buurt op visite en ze vragen of ze je woning even mogen bezichtigen. Je stemt daarin toe en jullie gaan met zijn allen de woning door. Na de bezichtiging biedt je ze wat te drinken aan, en wat gebeurt? Ze willen je huis kopen, ze bieden de vraagprijs en willen meteen zekerheid.

Je komt tot overeenstemming en de makelaar zijn werk is min of meer gedaan. De makelaar houdt in principe het recht op zijn loon, zijn courtage. Om misverstanden en ellende te voorkomen is het raadzaam ook mensen die spontaan bij je aanbellen voor de onderhandelingen door te verwijzen naar je makelaar.

Courtages vergelijken

Er zitten grote verschillen in de diverse makelaarstarieven. De traditionele courtage is een percentage van de verkoopprijs. Over het algemeen is dit percentage 1 tot 1,5%.
Alleen op hoogte courtage een makelaar selecteren is natuurlijk wat kort door de bocht. Je wilt ook weten wat de makelaar voor de courtage doet, wat in dit bedrag inbegrepen is en wat er nog bijkomt.

Opstartkosten

Om de kosten te betalen die de opstart van de verkoop van een huis dekken brengen de meeste makelaars een bedrag aan opstartkosten in rekening. Dat is niet zo gek, de foto’s, de styliste, de plaatsing op Funda met een goede tekst, het plaatsen van een bord, het kost allemaal geld. Informeer wel even of deze kosten bovenop de courtage komen of dat de opstartkosten in het bedrag begrepen zijn.

Beschermd beroep

Tot begin deze eeuw was de titel van makelaar beschermd. Het was allemaal glashelder, een makelaar moest:

  • Voldoen aan deskundigheidseisen
  • Een eed afleggen
  • Zich houden aan voorgeschreven tarieven.

De bescherming is losgelaten, iedereen die in vastgoed bemiddelt mag zich makelaar noemen.

Dit maakt de vergelijking van en de keuze voor een makelaar niet eenvoudiger. Bij een makelaar die aangesloten is bij een beroepsvereniging ben je verzekerd van zijn deskundigheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een niet aangesloten bemiddelaar niet deskundig is.

De keuze voor een makelaar is een ingewikkelde, met het beantwoorden van een paar vragen maak je de keuze een stuk eenvoudiger. Wij zoeken 4 makelaars voor je uit die aan je criteria voldoen, dat spaart je veel tijd.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl