Huis kopen? Vergelijk de kosten van makelaars!

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.
Hoe Werkt Het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Aankoopmakelaars vergelijken

 

Je wilt een huis kopen. Je kunt zelf op zoek gaan, een bezichtiging plannen, onderhandelen en de koopakte controleren.

Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen, daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar soms kun je niet om een aankoopmakelaar heen. In een markt met meer kopers zijn dan huizen (verkopersmarkt) kan een aankoopmakelaar onontbeerlijk zijn.

Als er sprake is van een oververhitte huizenmarkt is het in de meest gewilde steden zelfs een must. Soms zijn er zoveel belangstellenden voor dezelfde woning dat je zonder aankoopmakelaar niet eens in aanmerking komt voor een bezichtiging.

Verkopersmarkt

In een periode van schaarste aan koophuizen gaan mensen tegen elkaar opbieden. Je kunt makkelijk in de verleiding komen te overbieden of zelfs te kopen zonder ontbindende voorwaarden financiering of bouwkundige keuring. Als dan blijkt dat je de hypotheek niet rond krijgt ben je 10% van de koopsom verschuldigd en als bij een bouwkundige keuring het huis een bouwval blijkt te zijn zit je aan de koop vast. De gevolgen kunnen verregaand zijn, een aankoopmakelaar kan je behoeden voor dit soort enorme problemen.

Totaalpakket

Je kunt een makelaar een zoekopdracht geven. Je bespreekt je woonwensen en de makelaar gaat voor je op zoek. Als hij een huis vindt dat aan jouw criteria voldoet gaan jullie samen bezichtigen. Het kan natuurlijk zijn dat er meerdere huizen bezichtigd moeten worden voordat de match gevonden is. Voor deze vorm van aankoopmakelen betaal je over het algemeen de courtage die ook geldt bij verkoop: 1 tot 1,5% van de aankoopsom. Soms wordt een vast bedrag afgesproken en een percentage van het bedrag dat de makelaar van de vraagprijs afkrijgt.

Eerst zelf een huis zoeken

Dit is de meest gangbare en logische manier van werken. Je hebt een gesprek met een aankoopmakelaar en je gaat zelf op zoek naar je droomhuis. Je gaat de woning ook zelf bezichtigen. Is het huis echt zo geweldig als je dacht gaat je aankoopmakelaar kijken. De makelaar, gaat alleen of samen met jou, het huis nogmaals bezichtigen. De makelaar beslist samen met jou over een bod, hij voert de onderhandelingen en dan kom je al dan niet tot overeenstemming.

Komt het niet tot een koop zoek je vrolijk verder. De meeste makelaars hebben 1 tarief voor een aantal woningen. Je spreekt bijvoorbeeld een bedrag af van € 1.250,-, daarvoor gaat de makelaar 3 woningen bezichtigen en gaat hij 3 keer onderhandelen. Is er na 3 woningen nog geen koop gesloten komt er per extra woning een bedrag bovenop de € 1.250,-. Bespreek dit goed met je aankoopmakelaar.

Een goede strategie bij de aankoop van een woning is:

 • Laat bij een hypotheekadviseur berekenen wat je maximale hypotheek is.
 • Bepaal in welke stad/wijk je wilt wonen en maak een wensenlijst met betrekking tot de omgeving en de woning.
 • Bespreek dit met je aankoopmakelaar.
 • Ga op huizenjacht, via je makelaar, via Funda of een Open huizen route.
 • Huis gevonden? je aankoopmakelaar doet de tweede bezichtiging.
 • De makelaar gaat in onderhandeling met de verkoper of de verkopend makelaar.
 • Als er overeenstemming is over prijs, bouwkundige keuring, ontbindende voorwaarden en oplevertermijn.
 • De hypotheekadviseur gaat de hypotheek regelen, over het algemeen heb je hier 4 tot 5 weken de tijd voor. Een goede hypotheekadviseur is na het 1e gesprek al aan de gang gegaan je dossier te vullen. Dan kan de hypotheek snel rond zijn. Fijn voor jezelf, de verkopers, de makelaars en de hypotheekadviseur.
 • Zo nodig wordt er een bouwkundige keuring gedaan. Dat is vooral bij wat oudere woningen heel verstandig. Je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht. Daarbij kun je de koopakte ontbinden als de kosten aan achterstallig onderhoud een bepaald bedrag te boven gaan.
 • Als je hypotheek rond is moet er een bankgarantie gesteld worden van 10% van de koopsom. Niet iedereen heeft een dergelijk bedrag liggen. Je bank of je hypotheekadviseur zorgt dat de bankgarantie op tijd bij de notaris is.
 • Op de dag van de oplevering ga je met de verkopers, de verkoopmakelaar en jouw makelaar de woning door. Dit wordt de inspectie genoemd. Je kijkt of het huis nog in de staat is zoals je het kocht en de meterstanden worden genoteerd.
 • Daarna ga je met zijn allen naar de notaris waar de transportakte (of leveringsakte) getekend wordt. De verkopers overhandigen je de sleutels en mogen gaan (na hartelijke felicitaties over en weer natuurlijk). De kopers blijven, meestal met hun hypotheekadviseur, nog even achter om de hypotheekakte te tekenen.

Onderzoeksplicht en bouwkundige keuring

Een verkoper van een woning heeft een meldingsplicht. Hij moet bijvoorbeeld vertellen als er een lekkage is. Als je bij het bezichtigen van een woning vochtplekken in het plafond ziet ben je verplicht te onderzoeken of er echt geen lekkage is. Bij geschillen achteraf over gebreken aan de woning worden zowel de meldingsplicht als de onderzoeksplicht in aanmerking genomen. Bij een oudere woning is een bouwkundige keuring een must. Bij een ouder huis loop je meer risico op gebreken. Als je een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren zal een rechter over het algemeen van oordeel zijn dat je aan je onderzoeksplicht hebt voldaan.

De aankoopmakelaar en de bouwkundige

Sommige makelaars zijn ook bouwkundige en kunnen zowel de aankoop als de bouwkundige keuring doen. Anders heeft je aankoopmakelaar beslist contact met een betrouwbaar bouwkundig bureau.

Vergelijken aankoopmakelaars

Net als verkoopmakelaar moet een aankoopmakelaar moet met zorg gekozen worden, ga eerst na wat je van hem verlangt en wat je zelf kunt doen en bespreek de mogelijkheden met meerdere makelaars.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl