Is de courtage van een makelaar onderhandelbaar?

 

Het is aan te raden te onderhandelen over de courtage van een makelaar. Zeker in een markt met veel makelaars voor weinig huizen kan een verkoper aardig wat besparen op de kosten door makelaarscourtages met elkaar te vergelijken.

Tips onderhandelen

Let op enkele punten als wilt onderhandelen over courtage. Vraag meer makelaars om een offerte te doen om te kunnen vergelijken. Onderzoek hoeveel u kwijt bent aan courtage en welke werkzaamheden de makelaar daarvoor verricht. Houd ook rekening met zaken als btw (21%) of voorwaarden.

Kiest u meteen voor een makelaar, dan krijgt u waarschijnlijk een hoog standaardtarief voorgeschoteld. Terwijl u door te onderhandelen en te vergelijken goedkoper uit kunt zijn.

Kosten makelaar 2020: wat is normaal?

Onderhandelen scheelt geld

Vooropgesteld moet worden dat de tarieven voor courtage niet vastliggen en per makelaar flexibel kunnen zijn. Dat biedt de verkoper kansen, ruimte om te onderhandelen.

Over de hoogte van de courtage valt dus te onderhandelen. Vindt u het tarief voor makelaarscourtage te hoog, dan kunt u proberen op een lager bedrag uit te komen. Meestal gaat het dan om een percentage. Zeg dat de makelaar 1,5% courtage wil en u slaagt erin minstens een tiende lager uit te komen, dan scheelt dat op een bedrag van 2,5 ton voor een huis al 250 euro.

Een vast bedrag als makelaarscourtage mag ook. Een makelaar kan dat aanbieden of u moet erom vragen. Die keus is aan u: heeft u liever zekerheid (vast bedrag) of denkt u dat een beloning afhankelijk van de verkoopprijs (percentage) het beste werkt?

En of het nou om een vast bedrag of courtage uitgedrukt in percentage gaat, het is wijs duidelijke afspraken te maken en die vast te leggen. Het voorkomt dat er later een meningsverschil kan ontstaan over de prijs of diensten van de makelaar.

Meer makelaars

Onderhandelen over courtage kan altijd, want ‘nooit geschoten is altijd mis’. U kunt om een oriënterend gesprek vragen. In zo’n gesprek kunt aangeven andere makelaars te benaderen om te weten wat hun aanbiedingen zijn. Het stimuleert de makelaar een scherp tarief te rekenen en bereid te zijn wat water bij de wijn te doen, als u daarom vraagt.

Denk bij de onderhandelingen niet alleen aan de prijs maar ook aan wat de makelaar ervoor biedt. Dat zijn bijvoorbeeld de bijkomende, vaste kosten voor adverteren, het maken van foto’s, plaatsing op internet (Funda) of het inmeten van een woning. Die kosten zijn doorgaans lager dan courtage, maar het is wel handig om te weten. Hetzelfde geldt voor btw (21%). Een makelaar doet meestal een offerte exclusief btw, maar check dit als u onderhandelt.

De meeste makelaars bieden hun diensten aan als courtage in procenten plus opstartkosten. Er bestaan echter veel andere variaties. Er kan worden gewerkt met een vast bedrag, dat hoger ligt naarmate het dienstenpakket meer omvat. Over de werkzaamheden valt in het algemeen te onderhandelen. Als u liever zelf foto’s maakt of rondloopt kan dat aan de orde komen in een gesprek met de makelaar. Hoeft de makelaar minder te doen, dan gebeurt dat tegen minder vergoeding.

Voorwaarden courtage

Enkele makelaars bieden een uurtarief of een abonnement. Het ligt dan u te bepalen welke makelaar en soort offerte het goedkoopste is.

Behalve prijs en diensten kunnen ook de voorwaarden per makelaar verschillen. Wat spreekt u bijvoorbeeld af als de opdracht wordt ingetrokken? Het kan zijn dat u tijdens de verkoop niet zo tevreden bent en een andere makelaar inschakelt. Wat kost u dit dan? Gewoonlijk wordt er enkel courtage betaald bij verkoop. Maar als u zelf een koper vindt, wat dan? Nogmaals: leg dit duidelijk vast hoe in die gevallen de financiële afwikkeling is.

Bij onderhandelen over courtage zal de makelaar uw woning eerst willen zien. Want deze makelaarsvergoeding is meestal afhankelijk van een woning. Die weet dan onder meer of die goed verkoopbaar is of niet en in welke prijsklasse het huis valt.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl