Huis verkopen? Vergelijk de kosten van makelaars!

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.

Hoe Werkt Het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Vraagprijs bepalen en de verkopende makelaar

 

Als je erover denkt je woning te verkopen is het belangrijk door een makelaar vast te laten stellen wat je huis op kan brengen. Als je een indicatie van de opbrengst hebt is het van belang eerst na te gaan hoe de hoogte van je hypotheek zich verhoudt tot die opbrengst.

Overwaarde

Als de opbrengst van de woning hoger is dan de hoogte van je (restant) hypotheek spreken we van overwaarde. Niet alleen de restant hypotheekschuld moet hierin betrokken worden maar ook de waarde van een polis of een spaarrekening eigen woning. Vanaf 2013 moet elke nieuw gesloten hypotheek verplicht worden afgelost. Natuurlijk zijn er veel hypotheken van huizen die nu in de verkoop staan van voor 2013. Misschien heb je wel een hypotheek waarbij je niet aflost maar wel spaart om (een deel van) de hypotheek af te lossen. In zo’n polis of Spaarrekening Eigen Woning zit uiteraard waarde. Die waarde kun je aftrekken van de opbrengst.

Voorbeeld:

Opbrengst woning € 250.000,-
Courtage makelaar, bijvoorbeeld 1,5% € 3.750,- -/-
Netto opbrengst € 246.250,-

Stel de hypotheek is € 200.000,- en het bedrag dat je tot nu toe gespaard hebt bedraagt € 20.000,-, is je restschuld per saldo € 180.000,-. De overwaarde is dan € 246.250 minus € 180.000,- = € 66.250,-.

Overbruggingshypotheek

Vaak wordt een woning verkocht omdat mensen een ander huis willen kopen en meestal wordt de nieuwe hypotheek verlaagd met het bedrag van de overwaarde. Je hebt dit geld pas in handen als je huidige woning is overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Op dat moment wordt de koopsom betaald en je bestaande hypotheek afgelost.

Uit praktische overwegingen willen de meeste mensen eerst de overdracht van de nieuwe woning en een paar weken later de overdracht van de oude woning.

Dan heb je even de tijd om eventueel wat klusjes in je nieuwe huis te doen, te verhuizen en je oude woning leeg te halen.

Je kunt het in te brengen bedrag dan tijdelijk lenen, dat heet een overbruggingshypotheek. Stel er zit een maand tussen de overdracht oude en nieuwe woning dan leen je dat bedrag ook voor een maand, de overbruggingshypotheek wordt afgelost als je bij de notaris zit voor de overdracht van je oude woning.

Niet alle banken gaan op dezelfde manier te werk. Sommige banken willen dat de koop van je oude woning definitief is. Dus dat de kopers geen beroep meer kunnen doen op de ontbindende voorwaarden. Is dat nog niet het geval dan kun maar een percentage van de overwaarde overbruggen.

Ook zijn er banken die de waarde van de polis of de spaarrekening eigen woning later uitkeren, dan kun je dit bedrag niet in de overbrugging meenemen. De meeste banken willen een officieel taxatierapport, opgesteld door een erkend taxateur. Als je gekozen hebt voor een verkopend makelaar die ook taxateur is kun je hem vragen je korting te geven op de kosten van een taxatierapport.

Het is zaak dit goed te informeren bij je bank of een hypotheekadviseur.

Onderwaarde

Vooral tijdens de crisis hadden veel mensen onderwaarde. Je hebt vast de term wel eens gehoord “huizen die onder water staan”. Dat betekent uiteraard dat je hypotheek hoger is dan de opbrengst van je woning. Stel je hebt een hypotheek van € 250.000,- en je woning brengt € 200.000,-, dan heb je een onderwaarde van € 50.000,-. Dit geld moet ergens vandaan komen. Je kunt het betalen uit eigen middelen of je kunt er een lening voor afsluiten. Er zijn ook banken die, onder bepaalde voorwaarden, dit bedrag meefinancieren.

En dan, de verkoopmakelaar

Je hebt inmiddels besloten om te verkopen en je hebt een makelaar gevonden die bij je past. Je hebt gelet op de hoogte van courtage, je hebt besloten of je een full service pakket wilt of dat je bepaalde zaken zelf wilt doen. De makelaar heeft de fotograaf langsgestuurd en je woning staat op de site van de makelaar en de verkoopsites zoals Funda. Dan kun je de kandidaat kopers verwachten.

Vraagprijs K.K.

Een bestaande woning wordt aangeboden met Kosten Koper, dat wil zeggen dat kosten zoals overdrachtsbelasting en de overdrachtsakte bij de notaris voor de koper zijn. Als je als verkoper een makelaar opdracht hebt gegeven je woning te verkopen, zijn die kosten uiteraard wel voor je eigen rekening.

Bij een vraagprijs zal een belangstellende of zijn aankoopmakelaar een lager bedrag bieden.

Stel de vraagprijs is € 250.000,- dan kan er een bod komen van € 240.000,- . Dan beginnen de onderhandelingen. De onderhandelingen gaan uiteraard over de prijs, maar ook de mogelijkheid van een bouwkundige keuring, de ontbindende voorwaarden financiering (hoe lang denkt de koper nodig te hebben zijn hypotheek rond te krijgen) en de opleverdatum worden hierin betrokken. Ook kunnen de roerende goederen ter sprake komen, bijvoorbeeld blijven er kasten of gordijnen achter.

Als er overeenstemming is over de prijs (bijvoorbeeld € 245.000,-) en als men het eens is over alle andere zaken is er overeenkomst.

Maar let op, een mondelinge afspraak is hier niet bindend. Pas als de afspraken op papier staan en beide partijen getekend hebben is de koop gesloten. De koper heeft dan nog 3 dagen bedenktijd, gedurende die drie dagen kan de koper de koop ontbinden zonder opgaaf van redenen.

Vanaf prijs

In een kopersmarkt (meer kopers dan huizen) is het interessant je woning met een vanafprijs in de verkoop te zetten. De makelaar heeft de vraagprijs bepaald op €250.000,- en hij zet in advertentie “bieden vanaf € 240.000”. Dat wil zeggen dat een bod onder de € 240.000,- niet geaccepteerd wordt. Vaak wordt bij populaire huizen in een geliefde prijsklasse een open huis georganiseerd.

Tijdens het open huis kunnen alle belangstellenden al dan niet met hun makelaar komen kijken. Het komt voor dat er meerdere mensen je woning willen kopen. Iedereen krijgt dan de gelegenheid om voor een bepaald tijdstip zijn bod in te leveren. Vaak wordt ook gevraagd naar andere voorwaarden, zoals hoe lang duurt het voor de koper de hypotheek rond heeft of moet hij zelf nog een woning verkopen.

Uit de biedingen wordt de kandidaat gekozen die de beste prijs wil betalen en wil kopen onder de meest gunstige voorwaarden.

De keuze voor een vraagprijs of een vanafprijs maak je samen met je makelaar, hij heeft verstand van de markt en de huizenprijzen.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl