Huis verkopen? Vergelijk de kosten van makelaars!

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.

Hoe Werkt Het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

De verkoopmakelaar

 

Bij de verkoop van een woning schakelen de meeste mensen een makelaar in. De keuze voor een makelaar is een belangrijke beslissing. Als je al die verschillende “Te Koop” borden in voortuinen ziet staan of aan gevels ziet hangen realiseer je je niet dat al die makelaars hun eigen werkwijze hebben.

Sinds 2001 is het beroep van makelaar niet meer beschermd. Tot die tijd werd de makelaar die de beroepsopleiding had gevolgd en een praktijktest met goed gevolg had afgelegd beëdigd. Ook de tarieven die de makelaars in rekening mochten brengen waren aan regels onderworpen.

Vrij beroep

Sind begin deze eeuw is makelaar een vrij beroep, Dat betekent dat iedereen zich makelaar kan noemen en onroerend goed kan aan-en verkopen.

Dat maakt het vergelijken en kiezen van de juiste makelaar niet eenvoudiger.

Beroepsverenigingen

NVM

Een belangrijke vraag is of de makelaar aangesloten is bij een beroepsvereniging. Er zijn een aantal beroepsverenigingen waarvan de bekendste de NVM is, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Aan de aangesloten makelaars worden eisen gesteld.

  • Deskundigheid, de makelaar moet deskundig zijn en blijven, zoals in veel beroepsgroepen moet de kennis aantoonbaar bijgehouden worden door middel van jaarlijkse opleidingen, de permanente educatie
  • Betrouwbaarheid, de makelaar dient een erecode te onderschrijven
  • Zekerheid, de NVM heeft een klachten-en geschillen commissie en is verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te sluiten

VBO

De Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Dit is een actieve organisatie. Als je een geschil hebt met de door jou gekozen verkoopmakelaar kun je je klacht neerleggen bij een geschillencommissie. Ook door de VBO worden bepaalde eisen aan de aangesloten leden gesteld.

Vastgoedpro

Een beroepsvereniging die er voornamelijk voor de makelaar en/of taxateur is.

Niet aangesloten bij een beroepsvereniging

Een makelaar die bij geen van de beroepsverenigingen is aangesloten kan heel goed werk verrichten maar hoeft niet aan door de vereniging gestelde eisen te voldoen. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer hypotheekadviseurs die voor hun klanten bemiddelen bij de verkoop of aankoop van woningen.

Kwaliteitsregisters

De makelaars die zijn ingeschreven bij een beroepsvereniging zijn verplicht middels permanente educatie hun kennis op peil te houden. In deze registers wordt bijgehouden of de makelaar aan zijn of haar verplichte permanente educatie eisen voldoet.

Funda

Een ander voordeel van een makelaar die is aangesloten bij één van de beroepsverenigingen dat hij rechtstreeks de woningen uit zijn portefeuille op Funda kan plaatsen. Woningen in de verkoop bij niet aangesloten makelaars kunnen ook op Funda staan, maar dit gebeurt door de klant zelf of door een collega.

Wat kost een makelaar

Bij de keuze voor een makelaar kan opleiding en de aansluiting bij een beroepsvereniging een belangrijk criterium zijn. Het is in ieder geval belangrijk de volgende vragen stellen:

  • Is de makelaar aangesloten bij een beroepsvereniging en waarom of waarom niet?
  • Wat is het voordeel daarvan voor mij, je klant.
  • Kan ik met een klacht ergens terecht?

De keuze voor de makelaar is gemaakt, woning is in de verkoop.

De foto’s zijn gemaakt, je woning staat op de sites als Funda en uiteraard op de site van de makelaar zelf. Dan belt de makelaar dat hij een belangstellende voor je woning heeft. Als je voor een full service pakket hebt gekozen, dus als de makelaar je het hele verkooptraject uit handen neemt, komt de makelaar met de kandidaat kopers je huis bekijken. Het is meestal verstandiger daar niet bij te zijn. De belangstellenden zullen zich vrijer voelen om vragen te stellen en de makelaar kan direct inschatten of er een bod aankomt.

Als de woning “onder bod” is mag de makelaar wel met andere belangstellenden komen kijken, hij zal dit wel moeten melden aan de nieuwe kijkers.

Als de nieuwe kijkers toch ook een bod willen doen kregen normaalgesproken de eerste belangstellenden de gelegenheid de kans de knoop door te hakken en de woning te kopen.

In een markt waarin er meer kopers dan huizen zijn (kopersmarkt) worden deze regel niet altijd meer gevolgd.

“Onder bod” zegt niet zoveel meer en zelfs als er een mondelinge overeenkomst is hebben beide partijen nog geen zekerheid. De stelling “mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst” gaat in de huizenmarkt niet meer op.

De koopakte

Na het tekenen van de koopakte door beide partijen is de overeenkomst een feit, met dien verstande dat de koper 3 dagen bedenktijd heeft voordat de koop definitief is. De koper kan de koopakte daarna alleen nog ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden financiering.

Na het tekenen van de koopakte heeft de koper een aantal weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Als blijkt dat hij binnen die periode geen hypotheekofferte krijgt kan hij de koopakte ontbinden zonder kosten. Hij moet overigens wel gedocumenteerd aan kunnen tonen dat de hypotheek aanvraag is afgewezen. Meestal moeten er twee afwijzingen overlegd worden. Het kan zijn dat de hypotheek binnen de gestelde niet rond is, de koper zijn makelaar of zijn hypotheekadviseur kan dan verzoeken deze termijn te verlengen. Het is verstandig om een verklaring van dit verzoek te vragen, is de kans groot dat de hypotheek rond komt of is er kans op een afwijzing?

Je verkoopmakelaar zal ook deze discussies voor je voeren.

Je ziet dat de vraag “wat kost een makelaar” niet eenvoudig te beantwoorden is. Je moet eerst helder hebben wat je van een makelaar verlangt.

Beroepsvereniging of niet, mogelijkheden tot het plaatsen van je woning op Funda of niet. Hoe wordt de marketing van je woning gedaan, wil je een full service pakket of wil je deel diensten kunnen afnemen Door het beantwoorden van een paar vragen, helpen wij je met de voorselectie.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl