Huis verkopen? Vergelijk de kosten van makelaars!

Het is altijd verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest. De kosten per makelaar verschillen aanzienlijk.

Hoe werkt het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Huis verkopen

Soms een ondertitel, soms niet

Mensen veranderen, het leven verandert en de woonbehoefte verandert mee. Als je voor het eerst zelfstandig gaat wonen, met of zonder partner, ben je dolblij met je koopappartement. Na een aantal jaren is het in veel gevallen tijd voor gezinsuitbreiding en je nieuwe leven vraagt om een huis met een tuin.

In de loop der jaren worden de kinderen groter en het huis moet groter, of de liefde verlaat de woning en beide partners hebben nieuwe woonruimte nodig. Van koopappartement tot eengezinswoning tot vrijstaande villa, als je leven zodanig verandert dat je koopwoning niet meer past, moet je verkopen.

Huis verkopen via een makelaar

In de meeste gevallen zul je voor de verkoop van je woning een makelaar inschakelen. Vroeger was makelaar een beschermd beroep. Tegenwoordig niet meer en dat maakt de keuze voor een makelaar niet eenvoudiger. Is de makelaar bijvoorbeeld aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de NVM of de VBO? En wat zijn daar de voordelen van?

De makelaar betrekt bepaalde diensten van de beroepsvereniging (zoals juridisch advies). Er worden aan de aangesloten makelaars kwaliteits- en opleidingseisen gesteld. Door deze eisen weet je dat de kennis van een makelaar up-to-date is. Deze kwalificaties kunnen zich uiteraard ook vertalen in een wat hogere prijs.

Je weet dat je een professional inschakelt en daar hangt een prijskaartje aan. Het is verstandig te bedenken wat je verlangt van een makelaar. Wil je dat hij je alles uit handen neemt of wil je een deel van de werkzaamheden zelf doen en daardoor een lager bedrag betalen?

Wat kost een makelaar?

Het bedrag dat een makelaar aan zijn klanten in rekening brengt heet courtage. Hoe hoog de courtage is verschilt per makelaar. De meeste makelaars berekenen een percentage van de koopsom, dus hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs hoe hoger de courtage.

Over het algemeen ligt het percentage aan courtage tussen 1% en 1,5%. Dus als de makelaar je huis verkoopt voor € 400.000,- euro is de courtage een bedrag tussen de € 4000,- euro en € 6000,- euro.

Dit bedrag wordt na afronding van het verkooptraject bij de overdracht van de woning bij de notaris in rekening gebracht. Dat betekent dat je niets betaalt als de woning niet verkocht wordt. In andere woorden: “no cure, no pay”.

Er zijn ook makelaars die een vast bedrag in rekening brengen of je kunt een dienstenpakket afnemen. Hoe meer diensten je afneemt, hoe duurder het pakket.

Opstartkosten

Als je een makelaar opdracht geeft je woning te verkopen, gaat hij direct kosten maken. Er moeten foto’s gemaakt worden van de woning en de woning moet (voorzien van een goede tekst) op de site van de makelaar en de huizensites zoals Funda en Jaap geplaatst worden. Een makelaar heeft uiteraard veel woningen in de verkoop. Het is onmogelijk om voor alle woningen de opstartkosten voor te schieten.

Het pakket aan opstartkosten en dus ook het bedrag verschilt per makelaar. Zaken die hierop van invloed zijn:

  • Stuurt de makelaar een stylist langs met adviezen om de woning zo gunstig mogelijk te etaleren?
  • Maakt de makelaar zelf foto’s of komt er een beroepsfotograaf langs?
  • Wordt de woning alleen op Funda of op meerdere huizensites geplaatst?
  • Worden er behalve foto’s, ook plattegronden van de woning gemaakt?
  • Wordt er een virtuele rondleiding op de sites geplaatst?

Al deze aspecten zijn van invloed van de prijs van het opstartpakket. Over het algemeen zijn de kosten tussen € 300,- euro en € 500,- euro. Vergelijk dus goed welke makelaar hoeveel kosten in rekening brengt en wat er voor dat bedrag gebeurt.

Dit bedrag krijg je meestal niet terug als de verkoop niet doorgaat of als je de opdracht intrekt. Dat is ook eigenlijk wel logisch: deze kosten zijn nu eenmaal gemaakt. Sommige makelaars beschouwen dit bedrag als een “aanbetaling” en trekken het van de uiteindelijke nota af.

Dus je ziet, het vergelijken van verschillende makelaars is belangrijk. Niet alleen wat prijs betreft, maar ook het dienstenpakket. En natuurlijk de prijs/kwaliteit-verhouding. Wat betaal ik en wat krijg ik ervoor?

Door het beantwoorden van een paar simpele vragen selecteren wij een aantal voor jou geschikte makelaars. Dat vergemakkelijkt een hele belangrijke beslissing.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl