Huis kopen? Vergelijk de kosten van makelaars!

Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug. Vergelijk gratis de kosten van aankoopmakelaars en vind een makelaar die jou goed kan helpen.

Hoe Werkt Het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Woning kopen

 

Het plan is er, je wilt een woning kopen. Of je nu voor het eerst een woning koopt of een volgende woning, er moet op een aantal vragen antwoord komen:

In welke prijsklasse kan en wil ik kijken

Dat is logisch. Je maakt een afspraak met een hypotheekadviseur. De adviseur maakt aan de hand van je financiële situatie een inventarisatie van je mogelijkheden en je wensen. De vaststelling van de hoogte van de hypotheek geschiedt op basis van twee criteria.

1. De loan to income, de LTI

Dat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen op basis van je inkomen. Hierbij wordt rekening gehouden met je inkomen en je financiële verplichtingen zoals leningen. Van je inkomen mag je een bepaald percentage aan woonlasten hebben en het maandbedrag wordt vertaald naar de hoogte van de te verkrijgen hypotheek. Ook de rente speelt hierbij een rol, hoe hoger de rente, hoe hoger de daarbij behorende maandlast en hoe lager de maximale hypotheek.

2. De loan to value, de LTV

Dat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen op basis van de waarde van het huis dat je wilt kopen. Een bestaande woning koop je bijna altijd Kosten Koper, dat betekent dat de kosten zoals de overdrachtsbelasting (2%) en de kosten voor de eigendomsoverdracht bij de notaris voor jouw rekening komen. Daarbij komen nog de kosten voor de financiering.

Voorbeeld:

Woning € 300.000,- + overdrachtsbelasting 2% + notariskosten overdracht € 600,-. Het totaal van de aankoopkosten is € 306.600,-

Daarbij komen de financieringskosten, de kosten die je moet maken om een hypotheek te kunnen krijgen, dat zijn 3 posten:

  • Taxatiekosten, de woning moet getaxeerd worden door een onafhankelijk makelaar. Een makelaar die niet bij de aan-of verkoop is betrokken.
  • De kosten van de hypotheekadviseur, je kunt je hypotheek regelen bij een bank of een onafhankelijk adviseur. Wat je ook kiest, het kost geld.
  • De kosten van de hypotheekakte bij de notaris.

Deze kosten zijn in totaal gemiddeld € 3.500,-.

Je ziet, als je een huis koopt voor € 300.000,- k.k., komt er nog zo’n € 10.000,- bij.

Vroeger mocht je al die kosten in de hypotheek mee lenen, maar nu is maximale hypotheek 100% van de koopsom, dus € 300.000,-. Er is dus een behoorlijk bedrag aan eigen middelen nodig.

Het bedrag voor een aankoopmakelaar komt hier nog bij, de verschillen in prijs en werkwijze tussen de verschillende aankoopmakelaars zijn zo groot, daar moet eerst een vergelijking voor gemaakt worden.

Eerste huis of volgend huis

Bij de aankoop van je eerste huis heb je spaargeld nodig, soms kunnen je ouders een schenking doen, je hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen Bij een volgend huis kan het zijn dat je overwaarde in je huidige woning hebt. Die overwaarde kun je gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Van een gedeelte van de overwaarde kun je de bijkomende kosten betalen.

Wat voor woning

Als je weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen en als je besloten hebt een aankoopmakelaar in te schakelen, kun je samen met je makelaar op zoek. Je beslist naar wat voor woning je op zoek gaat, een woning of een appartement. Je aankoopmakelaar neemt je wensen met je door en de huizenjacht kan beginnen.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl