Huis kopen? Vergelijk de kosten van makelaars!

Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug. Vergelijk gratis de kosten van aankoopmakelaars en vind een makelaar die jou goed kan helpen.

Hoe Werkt Het
Vergelijk kosten
Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij precies wat iedere makelaar kost.

Gratis en snel

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Hulp bij het kiezen

Het kiezen van een geschikte makelaar wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek de verschillen in prijs en kwaliteit.

Vergelijk prijs én kwaliteit van lokale makelaars Vind snel en eenvoudig een geschikte makelaar
Direct vergelijken

Een huis kopen

 

Een huis kopen is één van de spannendste gebeurtenissen in je leven. Of je nu je eerste huis koopt of een ander huis, het blijft een hele beslissing. Een andere belangrijke beslissing is of je dit avontuur zelf aangaat of dat je je bij laat staan door een professional, de aankoopmakelaar.

De voorbereiding

Voordat je woningen gaat bezichtigen is het belangrijk dat je weet wat je budget is. Het is een grote teleurstelling als blijkt dat je je droomhuis niet kunt betalen. Begin dus met een bezoek aan een hypotheekadviseur, die maakt een inventarisatie van de je wensen en mogelijkheden. Zodra je weet in welke prijsklasse je kunt kijken kun je een wensenlijstje opstellen:

  • Wil je een appartement of een huis met een tuin
  • Hoeveel kamers heb je nodig
  • Wat is voor jou belangrijk in je woonomgeving, denk aan winkels, scholen of recreatiemogelijkheden.

Bijkomende kosten

Achter de vraagprijs van een bestaande woning staat bijna altijd K.K.. Dat betekent kosten koper. Kosten Koper wil zeggen dat de koper de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) moet betalen en de kosten van de overdrachtsakte bij de notaris. Er zijn niet veel mensen die de koopsom en de bijkomende kosten hebben liggen, meestal zul je de aankoop van een woning moeten financieren. De kosten van de financiering komen er nog bij, denk hierbij aan: de kosten voor het afsluiten van de hypotheek, de kosten van de hypotheekakte bij de notaris en de kosten van de taxatie. Bij het verstrekken van een hypotheek wil de bank weten of je inkomen toereikend is om de hypotheek te betalen, maar ook of de waarde van het onderpand hoog genoeg is.

Koopsom en marktwaarde

In de crisis, die inmiddels een aantal jaren achter ons ligt, stonden nogal wat huizen onder water. Dat betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning.

Vroeger kon je een hypotheek sluiten ter hoogte van de waarde van de woning plus de kosten. De totale kosten bedragen ongeveer 6% van de koopsom van de woning. Als je een huis koopt van € 250.000,- is het bijkomende bedrag aan kosten ca. € 15.000,-. Voor de crisis kon je dan een hypotheek krijgen van € 265.000,-. (als je inkomen toereikend was natuurlijk). De laatste jaren is het mee te financieren bedrag aldoor met 1% verlaagd. Van maximaal 106% van de marktwaarde tot 100%. Dat betekent dat je bij de aankoop van een huis altijd eigen middelen nodig hebt.

Er zijn banken die uitgaan van 100% van de koopsom, er zijn ook banken die de marktwaarde hanteren. Dat is het bedrag dat de taxateur op papier zet. Wordt de woning wat hoger getaxeerd dan de prijs die je betaalt, kun je wat meer lenen.

Funda of andere woningsites zoals Jaap

Bij de koop van een huis kun je natuurlijk zelf op zoek gaan. Je kijkt bijvoorbeeld op Funda. Je kunt een aantal criteria invullen, zoals plaats, wijk, woningtype en prijsrange. Dan kun je een afspraak maken met de verkoopmakelaar en een bezichtiging plannen. Dan kan het zijn dat je in de gelegenheid wordt gesteld een bod uit te brengen. Als je dat doet beginnen daarna de onderhandelingen.

Je moet daarbij aan nogal wat dingen denken, zoals:

  • Is de prijs conform vergelijkbare panden?
  • Hoe is de bouwkundige staat van de woning?
  • Wat spreek je af over eventuele voorbehouden, zoals ontbindende voorwaarden financiering?
  • Wat is de oplevertijd?
  • Welke notaris schakel je in
  • Wie maakt de koopakte en door wie laat je de koopakte controleren?

Een huis kopen: vraagprijs of vanaf prijs

Bij de koop van een huis let je allereerst op de vraagprijs. Een vraagprijs ligt over het algemeen boven de prijs die de verkoper wil hebben. Je kunt dan een bod doe dat lager ligt dan de vraagprijs. Dan ga je in onderhandeling.

Bij een vanafprijs zie je vaak twee prijzen staan, de vraagprijs en de prijs waarvoor je minimaal kunt bieden. Biedingen onder de vanafprijs worden niet eens in behandeling genomen.

In een verkopersmarkt wordt veel gewerkt met een vanafprijs. Er wordt een tijd aangegeven waarop alle belangstellenden de woning mogen komen bezichtigen en je wordt in de gelegenheid gesteld een bod uit te brengen. Probleem is dat je niet weet wat de andere kijkers bieden, een ander kan best een bod uitbrengen dat tienduizenden euro’s boven de vraagprijs ligt.

Het gevaar bij de koop van een huis in een verkopersmarkt dat je een huis zo graag wilt hebben, zeker als je vaker naast het net hebt gevist, dat je wat te makkelijk wordt met het laten vallen van ontbindende voorwaarden.

Het gebeurt zelfs dat mensen aankopen zonder ontbindende voorwaarden, als dan blijkt dat de hypotheek niet rond komt ben je 10% van de koopsom verschuldigd.

In een verkopersmarkt is een aankoopmakelaar van cruciaal belang. Hij kent de markt en de prijzen. Kan makkelijker onderhandelen met de verkoopmakelaar dan je zelf kunt en vooral, hij kan je behoeden voor grote vergissingen.

Vergelijk kosten

Vier makelaars informeren jou over de kosten en mogelijkheden van dienstverlening. Zo weet jij wat iedere makelaar kost.

Gratis, snel, makkelijk

Vul je voorkeuren in. Vind de vier makelaars die het beste bij jouw situatie passen. Het vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Vind een makelaar

Een geschikte makelaar kiezen wordt eenvoudig na het vergelijken van kosten. Ontdek verschillen in prijs en kwaliteit.

Wat kosten makelaars in jouw gemeente? Vraag direct tarieven op bij makelaars
Tarieven opvragen
Vergelijk makelaarskosten in jouw regio Prijsopgaves van lokale makelaars
Begin direct

Vergelijk de kosten van makelaars in jouw regio. Snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Over deze website

Het vergelijken van makelaarskosten is niet eenvoudig. Wij hebben deze website gelanceerd, zodat woningverkopers en -kopers een startpunt hebben bij het vinden van een goede makelaar.

Ons platform is volledig gratis en vrijblijvend voor consumenten.

Contact

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte makelaar? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Telefoon: 0318 – 668 008
info@watkosteenmakelaar.nl